Reklama

Dieta paryska zmienia metabolizm

Twoje życie to nieustanna walka z nadmiernymi kilogramami? Poznaj kurację, po której efekt jo-jo ci nie grozi!

Dieta paryska to trójetapowy plan trwałej utraty masy ciała. Jej autorem jest Jean-Michel Cohen - słynny francuski specjalista ds. żywienia. Dieta została ułożona w taki sposób, abyś po zakończeniu kuracji odchudzającej mogła powrócić do normalnego sposobu odżywiania się bez obaw o efekt jo-jo. Sprawdź, jakie są zasady paryskiej diety i ile można na niej schudnąć.

Oblicz swoją właściwą wagę

Pomoże ci w tym wzór opracowany przez dr Jean-Michela Cohena. Przypomnij sobie i zanotuj:

A. Ile ważyłaś, kiedy miałaś 18 lat i się nie odchudzałaś?

B. Jaka była największa masa twojego ciała (włączając ciążę)?

Reklama

C. Jaka była twoja najmniejsza masa ciała po 18. roku życia, na diecie lub bez niej?

D. Ile ważysz teraz?

Następnie dodaj A i B . Sumę podziel przez 2. Wynik to Y. Dodaj C i D . Sumę podziel przez 2. Wynik to Z. Dodaj Y i Z . Sumę podziel przez 2. To jest twoja właściwa waga!

Po zakończeniu diety stopniowo zwiększaj liczbę tzw. pełnych, swobodnie skomponowanych posiłków. Przez 2 miesiące 2 posiłki w ciągu dnia (np. obiad i kolację) możesz przygotować zgodnie z zasadą "jem, co lubię". Pozostałe powinny zawierać nie więcej niż 150 kcal.

Najważniejsze zasady kuracji

1.Celem paryskiej diety jest uregulowanie metabolizmu i uzyskanie "właściwej wagi", czyli takiej, jaką możesz osiągnąć bez obawy, że po kuracji znów przytyjesz.

2.Czas trwania kuracji odchudzającej jest uzależniony od różnicy między twoją obecną wagą, a wagą docelową. Przeciętnie kuracja odchudzająca dr. Cohena trwa 3 miesiące, podczas których przechodzisz przez trzy fazy: Café, Bistro i Gourmet.

3.Podczas trwania całej kuracji należy przygotowywać posiłki ściśle według przepisów ułożonych przez dr. Cohena.

Trzy etapy diety

Faza Café: Trwa 8-10 dni (to zależy od ciebie), w trakcie których dziennie dostarczasz organizmowi jedynie 700-800 kcal. Dzięki temu tempo chudnięcia jest bardzo szybkie i wynosi około pół kg dziennie. Przy okazji oczyszczasz organizm z toksyn. Podczas tego etapu odchudzania należy spożywać niskokaloryczne dania, najlepiej w postaci zup, koktajli i piure.

Faza Bistro: Trwa 3-5 tygodni (ty decydujesz, kiedy chcesz ją zakończyć i przejść do kolejnej fazy). Podczas jej trwania każdego dnia dostarczasz organizmowi 900- -1000 kcal. W tej fazie schudniesz od 5 do 7 kg, dzięki posiłkom bogatym głównie w białko i błonnik.

Faza Gourmet: Nazywana jest też fazą dla smakoszy - należy stosować ją do momentu uzyskania docelowej wagi (średnio trwa ona ok. miesiąca). Podczas tej fazy dostarczasz organizmowi 1200 kcal dziennie.

Chude mięso, ryby i warzywa

Jadłospis składa się z niskokalorycznych posiłków. Mimo to są one pożywne i sycące. Zawierają bowiem wiele białka, które znajdziesz w chudym mięsie oraz rybach. Duże ilości warzyw zawierają natomiast błonnik, pełniący rolę wypełniacza, dzięki któremu nie odczuwasz głodu. W diecie ważne jest dokładne odmierzanie ilości produktów. Kuracja pozwala na małe warzywne przekąski (choćby ogórek czy marchewkę pokrojone w słupki). Możesz po nie sięgnąć, gdy poczujesz nagły atak głodu.

Przykładowy jadłospis

Dieta opracowana przez dr. Cohena składa się z 3 posiłków. Ale gdy odczuwasz taką potrzebę, możesz zalecany dzienny jadłospis rozłożyć na 5 części.

Faza Café:

Śniadanie: Koktajl jabłkowo-jogurtowy (duże jabłko zmiksuj z 200 g chudego jogurtu naturalnego i 1/4 łyżeczki zapachu waniliowego).

Obiad: Łosoś ze szpinakiem. 90 g łososia posyp koperkiem i upiecz na grillu. Na łyżeczce oliwy zeszklij posiekany ząbek czosnku, dodaj 1 szkl. szpinaku. Podlej wodą, duś 7 min. Podaj z rybą.

Kolacja: Zupa pomidorowa. Z dwóch pomidorów zdejmij skórkę, pokrój je i duś do miękkości. Podlej 1 szkl. bulionu warzywnego. Gotuj 5 min, zmiksuj. Przypraw bazylią.

Faza Bistro:

Śniadanie: 200 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego).

Obiad: Cielęcina zapiekana z mozarellą (80 g cielęciny upiecz na grillu, posyp 30 g mozarelli, podgrzewaj, aż ser się roztopi) 80 g ugotowanej fasolki szparagowej, 150 g surówki z marchwi i selera naciowego (w sosie winegret), 200 g świeżego ananasa.

Kolacja: 80 g chudej wołowiny usmażonej bez tłuszczu, 2 buraki ugotowane na parze, 100 g tartej cukinii z winegret, 1/2 mango.

Faza Gourmet:

Śniadanie: Naleśnik (z ciasta na chudym mleku) z jogurtem jagodowym (ok. 200 g mrożonych jagód zmiksowanych z ok. 170 g jogurtu).

Obiad: Sałatka z ugotowanych krewetek (110 g) , świeżego szpinaku, 3 plastrów grejpfruta, skropiona sokiem z limonki. Do tego kanapka z chleba pełnoziarnistego z masłem orzechowym, 30 g serka cheddar i 1 jabłko duszone z cynamonem.

Kolacja: 100 g pieczonego dorsza, do tego 100 g ugotowanego kalafiora i surówka z 2 porów w sosie winegret

Naj
Dowiedz się więcej na temat: dieta | Paryż | dietetyk
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy