Reklama

Dieta przeciw obrzękom. Koniec z opuchniętymi stopami i dłońmi!

W trakcie upałów wiele osób skarży się na opuchnięte stopy i dłonie. Wysokie temperatury nasilają szkodliwe działanie niewłaściwe skomponowanej diety. Wysokoprzetworzone produkty, żywność typu fast food, duże dawki soli i niewystarczająca ilość płynów sprzyjają powstawaniu obrzęków. Co zatem jeść, by nie dochodziło do zatrzymywania wody i powstawania opuchlizny na stopach i dłoniach? Wyjaśniamy.

Upalne lato jest wyzwaniem dla całego organizmu. Dla serca, układu krążenia i oddechowego. Wysokie temperatury eskalują toksyczny wpływ produktów spożywczych na organizm.

Nikt nie czuje się komfortowo z opuchniętymi stopami i dłońmi. Nie chodzi tylko o efekt estetyczny, ale uczucie obrzmienia, ociężałości, dyskomfortu i złego samopoczucia. Osoby, które mają tendencję do zatrzymywania wody w organizmie powinny w pierwszej kolejności skorygować swój jadłospis.

Skąd się biorą obrzęki?

Przyczyn zatrzymywania wody w organizmie może być bardzo dużo. Sprzyja im nie tylko zła dieta, ale też brak aktywności fizycznej, siedzący tryb pracy i życia oraz wysoka temperatura otoczenia. U kobiet w okresie rozrodczym może występować cykliczne, comiesięczne zatrzymywanie wody w organizmie, co jest charakterystyczne dla PMS-u i wynika ze zmian hormonalnych.

Reklama

Zobacz również: Lekkie i sycące sałatki na lato

Obrzęk sygnałem chorobowym

Wiele osób skarży się na opuchnięte stopy po długiej podroży. Często wystarczy wtedy unieść nogi i dać im odpocząć, a później porządnie się wyspać. Bywa i tak, że obrzęk, zwłaszcza taki, który długo się utrzymuje, jest informacją o chorobie.

Organizm często manifestuje w ten sposób choroby kardiologiczne, a także schorzenia w obrębie stawów, tarczycy czy nerek. Zdarza się, że obrzęk występuje w skutek niewydolności żylnej, alergii pokarmowej lub kontaktowej - najczęściej jako uczulenie na kosmetyk. Obrzęk może być reakcją niepożądaną po zażyciu leku.

Masz skłonność do obrzęków?

W pierwszej kolejności zrewiduj swój styl życia. Każdy jego aspekt ma znaczenie. Również sen, który - jak mogłoby się wydawać - nie ma wpływu na obrzęki. Owszem ma, bo dobrze zregenerowany organizm lepiej radzi sobie w każdej sytuacji, w tym w ekstremalnie wysokich temperaturach.

Bardzo ważna jest aktywność fizyczna, oczywiście w skrajnie upalne dni tylko w godzinach porannych lub wieczornych. Kluczową kwestią jest nawodnienie organizmu i dobrze skomponowana dieta.

Zobacz również: Co wypłukuje magnez, wapń i potas?

Obrzęki a nawodnienie organizmu

Dorosły człowiek powinien wypijać nie mniej niż 2 litry wody na dobę, jednak w trakcie upałów, gdy bardziej się pocimy, porcję płynów trzeba adekwatnie zwiększyć.

Zbyt mała ilość wypijanej wody zwiększa prawdopodobieństwo obrzęków.  Dlaczego tak się dzieje? W ekstremalnie wysokich temperaturach, które występują coraz częściej na naszej szerokości geograficznej, organizm próbuje się zabezpieczyć. Skoro nie dostaję odpowiedniej ilości wody, zatrzymuje ją w organizmie.

Nie lubisz smaku wody? Dodaj do niej sok z cytryny, liski mięty, plastry ogórka, kawałki arbuza czy innych owoców. Wzbogacą smak i pomogą nawodnić organizm.

Wodę można substytuować nawadniającymi naparami ziołowymi, ale nie czarną herbatą, kawą czy alkoholem. Trzy ostatnie płyny nie nawadniają. W upale warto też ograniczyć spożycie wysoko słodzonych napojów gazowanych. Nie wszystko, co ma konsystencję płynną, nawadnia komórki ludzkiego ciała.

Zobacz również: Jesz truskawki prosto z łubianki? Uważaj na groźną bakterię

Co włączyć do diety przeciw obrzękom?

Obok nawodnienia, przy skłonności do zatrzymywania wody w organizmie, puchnących stopach i dłoniach, trzeba zadbać o włączenie do diety produktów moczopędnych. Lato daje tu szeroki wachlarz możliwości. Mamy truskawki, czereśnie, ogórki, pomidory i marchew. A gdy obrzęk już się pojawi, koniecznie zaparzyć napar z mniszka lekarskiego.

Pomidory, obok wysokiej zawartości wody i działania moczopędnego, mają jeszcze jeden ważny atut - wysoką zawartość potasu. Ten pierwiastek odgrywa ważną rolę w dobrym nawodnieniu i chroni przed obrzękami. Oprócz pomidorów, znajdziemy go w ziemniakach, zielonych warzywach liściastych, bananach, morelach i figach.

W upalne dni warto zaparzyć herbatkę ze skrzypu polnego lub pokrzywy. Obie rośliny są źródłem krzemu - pierwiastka, który pomaga pozbyć się obrzęków i zapobiega ich powstawaniu.

Dla uszczelnienia komórek ważna jest rutyna, w którą obfituje kasza gryczana, pomidory i marchew.

W jadłospisie przeciw obrzękom konieczne jest zadbanie o odpowiednią podaż białka. Niedobory tego makroskładnika mogą zaburzyć transport wody w organizmie. Warto więc sięgać po chude mięso, rośliny strączkowe i nabiał.

Co wykluczyć z diety przeciw obrzękom?

Powstawaniu obrzęków sprzyjają wysokoprzetworzone produkty i żywność typu fast food. Oprócz dużej ilości chemicznych dodatków do żywności, zawierają one pokaźne dawki soli, a ta jest jedną z głównych przyczyn zatrzymywania wody w organizmie.

Równie niekorzystny okazuje się biały kuzyn soli, czyli cukier prosty. Słodycze i produkty o wysokiej zawartości cukru sprzyjają występowaniu obrzęków. Dlatego w trakcie upałów najlepiej zupełnie zrezygnować zarówno ze słodkich, jak i słonych przekąsek.

Obrzękom sprzyjają też ostre przyprawy, a także wspomniany alkohol, kawa i czarna herbata. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lato | upały
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy