Reklama

Dieta przed wakacjami

Jeśli założyłaś, że koniecznie musisz schudnąć jeszcze przed początkiem wakacji, to nie odkładaj dłużej tych planów. Przełom wiosny i lata do dobry moment na realizację takiego postanowienia.

Organizm zdążył już nadrobić zimowe deficyty. Możesz więc pozwolić sobie na dietę, a nawet 1-2 dniowe głodówki, które oczyszczą organizm. Wysokie temperatury są twoim sprzymierzeńcem - masz o wiele mniejszy apetyt niż w chłodniejsze dni. Podczas kuracji pamiętaj jednak o tym, aby nie wystawiać nadmiernie ciała na działanie silnych promieni słonecznych.

Dietę najlepiej przeprowadzić na bazie świeżych jarzyn i owoców, których na straganach jest już pod dostatkiem. Polecamy młode ziemniaki, marchewkę, fasolkę szparagową, sałatę, rzodkiewki, pomidory, brokuły, truskawki, maliny, czereśnie. Warzywa gotujemy lub przyrządzamy z nich surówki.

Reklama

Koniecznie pamiętaj o tym, aby dziennie wypijać co najmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Sięgaj także po herbatki ziołowe przyspieszające przemianę materii. W codziennym menu mogą znaleźć się niskokaloryczne jogurty, kefir, maślanka. Mamy też dobrą wiadomość dla smakoszy lodów - nie musicie ich sobie odmawiać. Zawierają one wapń - pierwiastek wspomagający spalanie tłuszczów.

Jeśli codziennie będziesz spożywać pokarmy o łącznej wartości odżywczej nie przekraczającej 1000 kcal, to po tygodniu stracisz ok. 3 kilogramy.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: organizm | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy