Reklama

Dlaczego produkty w kartonowych opakowaniach są bezpieczne?

Opakowania kartonowe są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dlaczego tak się dzieje? Pomimo tego, że często po nie sięgamy, np. będąc na zakupach w sklepie, nie zawsze mamy wiedzę o ich walorach.

Opakowania kartonowe, dzięki kilku warstwom, z których się składają, takich jak papier, folia aluminiowa oraz tworzywo sztuczne – polietylen, pozwalają na bezpieczne zapakowanie produktu oraz zachowanie jego jakości przez długi czas. Produkty spożywcze często muszą przebyć długą drogę zanim trafią na sklepową półkę, a to, czy w produkcie nie będą zachodziły niepożądane zmiany, zależy w dużej mierze od jego opakowania.

Dobre opakowanie wykonane jest z bezpiecznych, dopuszczonych do kontaktu z żywnością materiałów oraz chroni zapakowaną żywność przez cały okres przydatności do spożycia. Dzięki kilku warstwom wchodzącym w ich skład, w tym warstwie z folii aluminiowej, opakowania kartonowe skutecznie chronią żywność przed niepożądanym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak: tlen, wilgoć oraz światło.

Reklama

Jak to działa?

Chronią bez konserwantów – dzięki zastosowaniu technologii aseptycznego pakowania żywności, polegającej głównie na pakowaniu pasteryzowanej i schłodzonej żywności do sterylnych opakowań kartonowych, możliwe jest zachowanie świeżości żywności oraz jej jakości odżywczej przez okres kilku miesięcy bez konieczności dodawania do niej konserwantów. W taki sposób produkowane są np. soki w kartonowych opakowaniach, które dzięki pasteryzacji na długi czas utrzymują swoje walory smakowe i odżywcze.

Chronią przed światłem i gwarantują szczelność – światło może negatywnie wpływać na barwę, smak i sam skład produktu. Warstwa wykonana z folii aluminiowej w kartonowym opakowaniu chroni przed dostaniem się tlenu i światła do wnętrza opakowania. Gwarantuje to zachowanie barwy, smaku, faktury oraz składników odżywczych – także witamin i mikroelementów obecnych w przechowywanym produkcie.

Dzięki temu szklanka (200 ml) soku pomarańczowego z kartonu nadal może zapewnić ok. 50-60 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. A dzięki warstwie wykonanej z polietylenu, produkt spożywczy jest szczelnie chroniony przed wilgocią z zewnątrz, także w czasie transportu. Szczelne opakowanie to również bariera przed drobnoustrojami. 

Zapewniają komfort – opakowania kartonowe dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, dostosowanych do indywidualnych preferencji i potrzeb konsumenta. Opakowania kartonowe są też wyjątkowo lekkie! W opakowaniu kartonowym, aż 96 procent jego masy stanowi produkt, a tylko 4 procent samo opakowanie. Opakowania te, które z racji użytych materiałów są produktami nietłukącymi się, to również bezpieczne opakowanie produktów dla dzieci.

Są bezpieczne dla środowiska – papier, który jest głównym materiałem stosowanym w opakowaniach kartonowych do żywności płynnej jest naturalnym, odnawialnym materiałem wytwarzanym z masy celulozowej otrzymywanej z drewna. Dlatego opakowania kartonowe podlegają zbiórce selektywnej!

Warto zatem pamiętać, że na jakość i świeżość produktów spożywczych wpływ mają nie tylko surowce, z których zostały przygotowane i metody produkcji, ale także sposób ich przechowywania, w tym rodzaj zastosowanego opakowania.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama