Dlaczego warto jeść kiełki?

Wszystkie kiełki zawierają cenne składniki, niektóre mają jednak szczególne właściwości.

Brokuł - dzięki dużej ilości sulfofranu działa antynowotworowo. Reguluje ciśnienie krwi, poprawia pracę układu nerwowego.

Reklama

Fasola mung - obniża poziom złego cholesterolu.

Rzeżucha - oczyszcza organizm, wspomagając pracę wątroby i poprawiając trawienie. Dzięki zawartości chromu ułatwia odchudzanie. Siarka poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Rzodkiewka - pomaga w usuwaniu toksyn, działa moczopędnie, przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Odkaża górne drogi oddechowe.

Słonecznik - jest wyjątkowo bogaty w witaminy i minerały. Służy odporności i urodzie - zawiera odmładzający koenzym Q10 i witaminę D.

Soczewica - dzięki kwasowi foliowemu działa krwiotwórczo, jest wskazana przy anemii. Pomaga w cukrzycy, miażdżycy, kamicy żółciowej.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje