"Dmuchaj" na chorobę

Nie każdy wie, że mlecz czy dmuchawiec, mniej znany jako mniszek lekarski, to cenione od dawna ziele lecznicze.

Mniszek rośnie dziko prawie na całym świecie. W wielu częściach Europy uprawia się go dla celów farmaceutycznych.

Reklama

W lecznictwie stosowane są korzenie, kwiaty i liście. Mniszek zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. kwas foliowy, żelazo, wapno, magnez, jod, fosfor, potas, witaminy A i C.

Mniszek stosowany jest przede wszystkim w chorobach układu trawiennego i dolegliwościach wątroby. Działa żółciotwórczo i moczopędnie. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Napar z liści zalecany jest przy braku apetytu.

Znajdujące się w mniszku substancje czynne pobudzają działanie wątroby i nerek, dlatego jest on stosowany do leczenia schorzeń, w których należy usuwać toksyny z organizmu. Dzięki nim m.in. wątroba usuwa nadmiar estrogenu i pomaga przywrócić właściwą równowagę hormonalną u kobiet cierpiących na endometriozę i bóle piersi.

Korzeń mniszka ma łagodne działanie przeczyszczające, liście stosowane są na obrzęki. Mniszek ułatwia przyswajanie żelaza, jest więc przydatny w niektórych przypadkach anemii. Obniża też poziom cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy.

Najnowsze badania wskazują, że mniszek lekarski działa przeciwnowotworowo.

W kosmetyce mniszek bywa polecany do oczyszczania i pielęgnacji suchej skóry. Sok z mniszka można stosować do leczenia kurzajek. Odwaru z ziela mniszka dodaje się do okładów lub kąpieli zażywanych przy wypryskach.

Mniszek znajduje też zastosowanie w kuchni. Jego liście można dodawać do sałatek i zup, a z kwiatów robić wino.

Dowiedz się więcej na temat: choroby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje