Reklama

"Dmuchaj" na chorobę

Nie każdy wie, że mlecz czy dmuchawiec, mniej znany jako mniszek lekarski, to cenione od dawna ziele lecznicze.

 Nie każdy wie, że mlecz czy dmuchawiec, mniej znany jako mniszek lekarski,  to cenione od dawna ziele lecznicze.

Mniszek rośnie dziko prawie na całym świecie. W wielu częściach Europy uprawia się go dla celów farmaceutycznych.

W lecznictwie stosowane są korzenie, kwiaty i liście. Mniszek zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. kwas foliowy, żelazo, wapno, magnez, jod, fosfor, potas, witaminy A i C.

Mniszek stosowany jest przede wszystkim w chorobach układu trawiennego i dolegliwościach wątroby. Działa żółciotwórczo i moczopędnie. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Napar z liści zalecany jest przy braku apetytu.

Reklama

Znajdujące się w mniszku substancje czynne pobudzają działanie wątroby i nerek, dlatego jest on stosowany do leczenia schorzeń, w których należy usuwać toksyny z organizmu. Dzięki nim m.in. wątroba usuwa nadmiar estrogenu i pomaga przywrócić właściwą równowagę hormonalną u kobiet cierpiących na endometriozę i bóle piersi.

Korzeń mniszka ma łagodne działanie przeczyszczające, liście stosowane są na obrzęki. Mniszek ułatwia przyswajanie żelaza, jest więc przydatny w niektórych przypadkach anemii. Obniża też poziom cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy.

Najnowsze badania wskazują, że mniszek lekarski działa przeciwnowotworowo.

W kosmetyce mniszek bywa polecany do oczyszczania i pielęgnacji suchej skóry. Sok z mniszka można stosować do leczenia kurzajek. Odwaru z ziela mniszka dodaje się do okładów lub kąpieli zażywanych przy wypryskach.

Mniszek znajduje też zastosowanie w kuchni. Jego liście można dodawać do sałatek i zup, a z kwiatów robić wino.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: choroby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy