Reklama

Domowe sposoby na kaszel

Miód, cebula, tymianek, siemię lniane… Jak uporać się z kaszlem naturalnymi środkami i który syrop może być stosowany u dzieci? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika.

Kaszel jest reakcją obronną organizmu na podrażnienie dróg oddechowych. Suchy jest charakterystyczny dla początkowej fazy przeziębienia, potem jednak, wraz z gromadzeniem się wydzieliny, staje się mokry.

Kaszel świszczący pojawia się zwykle w czasie zapalenia oskrzeli. Jeśli zaś jest suchy i nie towarzyszy mu gorączka ani złe samopoczucie, może to być objaw alergii.

Kaszel mokry leczy się, podając choremu leki wykrztuśne – rozrzedzające wydzielinę i zmniejszające jej lepkość. Pomóc może również picie dużej ilości płynów, w tym soku malinowego, i oklepywanie. Na mokry kaszel pomaga także syrop z cebuli.

Reklama

Przy suchym kaszlu, oprócz podawania preparatów hamujących odruch kaszlu, trzeba też dbać o nawilżanie i częste wietrzenie pomieszczeń. A ponieważ to właśnie ten rodzaj kaszlu jest wyjątkowo męczący i utrudnia oddychanie, często, aby złagodzić jego objawy, stosuje się naturalne receptury. Oto niektóre z nich.

Babka lancetowata

Tak przyrządzisz syrop: 1 garść świeżych lub suszonych liści babki lancetowatej (wąskolistnej) zalej 1 filiżanką wrzątku i gotuj na wolnym ogniu, do momentu, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie dodaj 3/4 filiżanki miodu (najlepiej spadziowego lub lipowego). Wymieszaj i przelej do wyparzonej butelki. Stosuj kilka razy dziennie po 1 łyżeczce.

Przepis dla dorosłych: Około 100 g liści babki lancetowatej pokrój, dodaj 100 ml wody i przekręć przez maszynkę lub zmiksuj w blenderze. Powstałą papkę przecedź, np. przez tetrową pieluchę. Do powstałego soku dodaj cukier i całość zagotuj. Następnie dodaj 50 ml wódki i rozlej do butelek. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Tak przyrządzisz napar: Łyżkę suszonych liści zalej 1 szklanką wrzątku. Całość odstaw na ok. 10 minut. Pij 2-4 razy dziennie.

Napar jest pomocny w kaszlu, chrypkach, stanach zapalnych gardła, a nawet biegunkach. Szczególnie polecany jest osobom palącym, ponieważ zwalcza kaszel palacza.

Z tymianku

Tak go przyrządzisz: Litrowy słoik napełnij liśćmi tymianku do 1/3 jego wysokości. Zagotuj litr wody i wymieszaj z 1/2 kg cukru. Następnie zalej tymianek wodą z cukrem i wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.

Po tym czasie przecedź napój przez sito i przelej do butelek. Syrop można spożywać po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

Moc siemienia lnianego

Nasiona zalane wodą pęcznieją i pokrywają się kleistą mazią. I właśnie dzięki temu siemię koi podrażnione gardło oraz poprawia wilgotność śluzówki, pomagając w suchym kaszlu.

Tak go przyrządzisz: Łyżeczkę siemienia lnianego zalej szklanką wody, gotuj ok. 15 min. Dodaj łyżkę miodu. Ciepły płyn pij 2 razy dziennie.

Przepis na syrop z buraka

Ten buraczany napój nie tylko łagodzi kaszel, ale zwiększa też odporność organizmu. Dlatego warto pić go, gdy czujemy się osłabieni.

Tak go przyrządzisz: Obierz burak ćwikłowy, pokrój w drobną kostkę i zasyp 4 łyżkami cukru. Odstaw na cały dzień. Sok przecedź i przelej do osobnego naczynia. Syrop z buraka należy podawać 2 razy dziennie po jednej łyżce.

Napary z tymianku i szałwii

Łyżkę suszonych liści ziół (tymianku lub szałwii) zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem ok. 15 minut. Naparem płucz gardło co 3 godziny.

Z chrzanu według przepisu bonifratów

Korzeń chrzanu ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Dlatego syrop zrobiony z niego działa wykrztuśnie i jest pomocny w infekcjach.

Tak go przyrządzisz: 100 g startego, świeżego chrzanu zalej 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody. Całość pozostaw pod przykryciem na 1/2 godziny. Następnie mieszankę odcedź, dodaj do niej 100 g miodu (najlepiej spadziowego) i dokładnie wymieszaj.

Syrop podawaj 3 razy dziennie po łyżce (dzieciom po łyżeczce).

Z pędów sosny

Skuteczność tego syropu zależy od jakości pędów. A najlepiej zbierać je na przełomie kwietnia i maja. Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką. Aby nie uszkodzić drzewa, nie zbieraj wszystkich pędów z jednej sosny, a wybieraj te najbardziej soczyste z kilku drzew.

Choć do wiosny daleko, warto zatrzymać ten przepis, by w odpowiednim momencie przygotować skuteczne lekarstwo dla całej rodziny.

Tak go przyrządzisz: 1 kg pędów sosny i 1 kg cukru ułóż w słoiku warstwami – warstwę pędów sosny przesyp cukrem, następnie połóż kolejną warstwę pędów sosny itd. Słoik zakryj gazą i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie przecedź syrop i zlej do butelek.

Stosuj go 2 razy dziennie po 1 łyżce. Syrop nie tylko ułatwia oddychanie, lecz także działa rozgrzewająco.

Goździkowy

Tak go przyrządzisz: Do małego słoika miodu (125 ml)wrzuć 6 goździków i zamieszaj, lekko je ugniatając. Całość pozostaw na noc. Rano usuń goździki i wymieszaj syrop.

Zażywaj po 1 łyżeczce dziennie. Zawarte w nim olejki eteryczne rozrzedzą zalegającą wydzielinę, a także zmniejszą chrypkę.

Z cebuli

To jeden z najpopularniejszych syropów dla dzieci. Może nie jest zbyt smaczny, ale za to ma słodki smak. Poza tym nie tylko łagodzi kaszel, lecz także wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega anemii.

Tak go przyrządzisz: Obierz i posiekaj 2 cebule. Ułóż je warstwami w słoiku, przesypując cukrem lub przekładając miodem – ok. 2 łyżki (uwaga – dziecko nie może mieć alergii na miód) i dobrze wymieszaj.

Naczynie przykryj i odstaw na 5 godzin, aby cebula puściła sok. Potem odcedź syrop i podawaj 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.

Miód + imbir + cytryna

Tak go przyrządzisz: Wlej miód do małego słoika, do 3/4 jego wysokości. Pokrój 10 plaster ków nieobranej ze skórki, ale wcześniej sparzonej cytryny i dodaj do miodu. Całość posyp obranym i startym na tarce imbirem (wystarczy 1 średni korzeń).

Zawartość słoika dokładnie wymieszaj. Potem zakręć i odstaw na 24 godziny w zaciemnione i chłodne miejsce. Syrop można spożywać po 1 łyżce dziennie lub dodawać do herbaty.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy