Reklama

Domowe sposoby na zgagę

Zgaga charakteryzuje się pieczeniem, a w niektórych przypadkach nawet palącym bólem w klatce piersiowej. Najczęstszą przyczyną zgagi jest refluks. Zdarza się jednak, że pieczenie może być także związane z nieprawidłową dietą. W niektórych przypadkach zgaga wiąże się również z poważniejszymi chorobami - może być jednym z objawów wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Diagnostyka zgagi opiera się przede wszystkim na gastroskopii.

Zgaga to problem, który dotyka wielu pacjentów. Najczęstszą przyczyną zgagi jest refluks - zarzucanie treści pokarmowej z żołądka do przełyku. Pieczenie może być jednak spowodowane także innymi przyczynami.

Zdarza się, że jest ono efektem wrzodów, głównie żołądka lub dwunastnicy. Trzeba pamiętać, że w przypadku wrzodów pieczenie zazwyczaj pojawia się na czczo lub tuż przed jedzeniem. Po spożyciu posiłku nieprzyjemne objawy zwykle mijają.

Przyczyny zgagi mogą wynikać także z niestrawności, przepukliny rozworu przełykowego oraz z resekcji żołądka. Pieczenie pojawić się może również u pacjentów borykających się z chorobami dróg żółciowych. Ponadto problemy z nieprzyjemnym pieczeniem wystąpić mogą:

Reklama

- u kobiet w ciąży, - u pacjentów zażywających antybiotyki,
- u osób palących papierosy,
- u chorych na zaburzenia psychonerwicowe.

Skuteczne leczenie

Jeśli zgaga pojawia się regularnie, należy zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, który prawdopodobnie pokieruje pacjenta do gastrologa. W przypadku zgagi podstawowym badaniem diagnostycznym jest gastroskopia. Na czym polega?

Do przełyku prowadzany jest specjalny przewód z kamerką, która pozwala dokładnie zaobserwować ewentualne nieprawidłowości w obrębie przełyku, żołądka i dwunastnicy. Wielu pacjentów obawia się tego badania, głównie ze względu na lęk przed ciałem obcym w przełyku, jednak warto zachować spokój.

Gastroskopia jest bezpieczną metodą diagnostyczną. Badanie nie boli, jednak trzeba przygotować się na nieprzyjemne odruchy wymiotne. W razie potrzeby gastroskopia może być przeprowadzana nawet u kobiet w ciąży. Poza gastroskopią u pacjentów ze zgagą wykonuje się także prześwietlenie przewodu pokarmowego.

Leczenie zgagi zależy od przyczyny, która ją powoduje. U wielu pacjentów wystarczająca okazuje się zmiana diety i trybu życia. Jeśli zgaga jest efektem poważniejszej choroby, np. wrzodów żołądka lub dwunastnicy, konieczne jest podjęcie odpowiedniego postępowania diagnostyczno-leczniczego.

Domowe sposoby

Trzeba pamiętać o tym, że istnieją domowe sposoby, które mogą skutecznie zmniejszyć problem zgagi. Przede wszystkim należy dokładnie przyjrzeć się swojej diecie. Konieczne jest wykluczenie z niej napojów gazowanych (zarówno tych słodzonych, jak i zwykłej wody gazowanej), tłustych i ciężkostrawnych potraw, czosnku, cytryny, cebuli, kawy i mocnej herbaty.

Dobrym pomysłem jest także regularne picie wody niegazowanej przed każdym posiłkiem. W przypadku osób palących, konieczne jest rzucenie palenia. Dodatkowo warto wprowadzić także dobre nawyki związane z odżywianiem. Trzeba zadbać o regularne i zdrowe posiłki oraz o to, aby nie jeść tuż przed snem, ani zaraz przed ćwiczeniami fizycznymi.

Ważna jest także nasza odzież. W przypadku zgagi nie najlepszym wyborem są dopasowane ubrania i przyciasne spodnie lub paski, które dodatkowo zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej.

Na zgagę warto stosować środki ułatwiające trawienie. Z pewnością przydatne będą mięta oraz dziurawiec. W domowej apteczce powinien znaleźć się także rumianek (również łagodzi procesy trawienne) oraz koper włoski i anyżek. Wykorzystać można także imbir, który świetnie sprawdzi się jako przekąska w formie plastra. Ma właściwości łagodzące i przeciwbólowe, które pomogą zminimalizować pieczenie.

Warto również wykorzystać prozdrowotne działanie octu jabłkowego, a także siemię lniane i maślankę. W neutralizacji kwasów żołądkowych pomocna może być także miętowa guma do żucia, warto jednak wybrać produkt niezawierający cukru.

***
Zobacz więcej!


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zgaga
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama