Reklama

Droga do zdrowej wagi przez roślinny styl życia

Więcej warzyw na talerzu oraz wody w szklance, jako przekąska orzechy albo nasiona, jedzenie wtedy, kiedy jest się głodnym, byle nie do pełna - oto, co radzi Miki Mottes, aby utrzymać prawidłową wagę. Zakazy? Śmieciowe i przetworzone jedzenie!

Miki Mottes to nie tylko designer i ilustrator, ale też gorliwy weganin. Stworzył on humorystyczny świat roślinnych stworzeń, aby pomóc ludziom zrozumieć zagadnienia kuchni roślinnej oraz wegańskiego stylu życia.

W jednym z rozdziałów swojej książki "Simple Happy Kitchen. Ilustrowany przewodnik po roślinnym stylu życia" zdradza, jak utrzymać prawidłową wagę. W tym celu warto zadbać o dietę. Jednak nie o głodzenie się mu chodzi - wręcz przeciwnie, bowiem zachęca do jedzenia większej ilości warzyw.

- Surowe, pieczone, gotowane w wodzie lub na parze - każdy sposób jest dobry! Warzywa mają dużo wody i błonnika, dzięki czemu szybciej napełnicie brzuch przy mniejszej liczbie kalorii - tłumaczy.

Reklama

Jego zdaniem, nie bez znaczenia są też proporcje tego, co znika z naszego talerza. Dominować powinny warzywa, choć niekoniecznie ziemniaki... 

- Dobre proporcje to na przykład: 1/2 warzyw, 1/4 fasoli i 1/4 zbóż - wylicza.

Pochłonięci pracą czasem zapominamy albo nie mamy czasu odejść od komputera i zjeść pełnowartościowego posiłku w spokoju, co - jak przekonuje - też ma znaczenie.

- Koncentrujcie się na tym, co jecie, i przeżuwajcie powoli. Sygnał sytości dociera do mózgu z pewnym opóźnieniem, jeśli więc jecie szybko lub skupiacie się na czymś innym, możecie zjeść za dużo - tłumaczy.

Wówczas dobrze jest wesprzeć się zdrową przekąską, którą warto trzymać w szufladzie biurka czy w torebce, by była na tzw. czarną godzinę. I tak może to być chia, orzechy włoskie, migdały i inne nasiona lub orzechy. Jak zauważa autor, są one bardzo zdrowe, jednak zawierają dużo tłuszczy - To znaczy, że są bardzo kaloryczne. Postarajcie się ograniczyć do garstki dziennie. W miarę możliwości wybierajcie niesolone świeże lub prażone produkty - radzi.

Ważne jest też, aby nie czekać z posiłkiem do momentu, aż zacznie ściskać nam żołądek z głodu. 

- Trudniej wtedy rozsądnie wybierać, jeść wolniej i nie przejadać się. Z drugiej strony, jeśli nie jesteście głodni, nie zmuszajcie się do jedzenia tylko dlatego, że jest pora obiadu- wyjaśnia.


Aby utrzymać prawidłową wagę, należy nie tylko nie jeść w nadmiarze, ale serwować sobie zbilansowaną dietę oraz... ruch. Wiele ćwiczeń można wykonać tzw. mimochodem czy przy okazji - Zamiast windą, wejdźcie po schodach; nie parkujcie bezpośrednio pod pracą itd - zachęca.

Wracając do jedzenia, warto jeden z posiłków zastąpić sałatką. Mottes proponuje zrobić to raz dziennie albo chociaż raz w tygodniu.

Bardzo ważne jest też picie - mowa oczywiście o wodzie, a nie o słodzonych napojach - Nie tylko dobrze nawodnicie organizm, ale też zapełnicie żołądek, dzięki czemu będziecie mniej głodni - zdradza patent.

Co jest zakazane w drodze do osiągnięcia prawidłowej wagi? Śmieciowa i przetworzona żywność - Takie produkty zawierają zazwyczaj mnóstwo cukru, tłuszczu, soli i innych niezdrowych dodatków. Lepiej stołować się w domu! - kwituje.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy