Dynia i cynamon - symbole jesiennej kuchni

Jednym z elementów zbilansowanej diety jest spożywanie produktów sezonowych - przyznają dietetycy. Dlatego w jesiennej kuchni nie może zabraknąć dyni, warto też sięgnąć po cynamon. Te jesienne symbole to nieocenione źródła witamin i składników odżywczych.

Symbolem jesiennej kuchni jest bez wątpienia dynia. Ciasta dyniowe, zupy krem czy placuszki z jej dodatkiem, to tylko kilka propozycji kulinarnych. Po dynię warto sięgać nie tylko za sprawą jej kulinarnej uniwersalności, ale również ze względu na walory zdrowotne.

Reklama

Dynia jest bogatym źródłem witamin, w szczególności witaminy A, zawiera również beta karoten, potas, wapń. Ze względu na swoje właściwości odkwaszające, wysoką zawartość błonnika, ale również niską kaloryczność (26 kcal w 100 g) jest doskonałym produktem dietetycznym.

- Dynia ceniona jest głównie ze względu na niezwykle wysoką zawartość witaminy A. Jest również bogata w błonnik, co daje poczucie sytości na dłużej. Oczywiście, nie można zapomnieć o nasionach dyni, które są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych - wyjaśnia w rozmowie z "Daily Mail" dr Sally Norton.

Innym symbolem jesiennej kuchni jest cynamon. Idealnie wzbogaci smak jesiennej kawy, doskonale podkreśli smak zapiekanych jabłek, a jego aromat uspokoi skołatane nerwy.

Cynamon wykazuje silne działanie dezynfekujące. Ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Co sprzyja oczyszczeniu organizmu i obniżaniu masy ciała.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje