Dzięki nim unikniesz chorób tarczycy, a zbędne kilogramy znikną!

Kelp znalazł się na liście produktów, które zostały uznane za najpopularniejsze w tym roku. Po sukcesie jego siostry spiruliny oczy miłośników zdrowej diety zwróciły się w stronę tej algi.

Już od kilku sezonów algi stanowią jeden z najmodniejszych spożywczych dodatków. I tak z miesiąca na miesiąc pojawia się kolejna nowość, której przypisuje się liczne właściwości odżywcze. Czym zatem na to wyróżnienie zasłużył sobie kelp. Kelp zawiera bardzo wysokie stężenie jodu, dlatego też warto po niego sięgać, jeśli w naszej diecie brakuje ryb. Warto jednak pamiętać, że choć wskazywany jest, jako suplement diety wspomagający pracę tarczycy, metabolizm tłuszczów i przemianę materii, ze względu na zawartą w nim ilość jodu jego przyjmowanie lepiej skonsultować z lekarzem.

Reklama

"Kelp jest stosowany od dawna, jednak zdecydowanie z miesiąca na miesiąc zyskuje coraz większą popularność. Jest on naturalnym źródłem witamin A, B1, B2, C, D i E, jak również minerałów oraz cynku, jodu, żelaza, magnezu, potasu jest szczególnie bogata w wapń. Jego zaletą jest również duża zawartość jodu, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania przysadki mózgowej i tarczycy, która jest odpowiedzialna za regulację metabolizmu. Dlatego też wiele osób sięga po ten wodorost, aby pomóc w kontrolowaniu wagi" - zauważa w rozmowie z Daily Mail Shona Wilkinson, główny dietetyk NutriCentre.

Kelp zawiera ogromny wachlarz witamin i minerałów - 46 minerałów, 16 aminokwasów i 11 mikroelementów. Dietetyk Lovisa Nilsson jest on również uznawany za naturalny antybiotyk.

"Kelp jest szczególnie zalecany kobietom, nie tylko ze względu na zawartość jodu, ale również wysoką zawartość wapnia, która jest dziesięciokrotnie wyższa niż w mleku, jest również bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego i potasu. Mimo że jest to świetne pożywienie, to prawdopodobnie jego popularność i powszechny dostęp nie będą tak duża, jak np. jarmużu" - podkreśla dietetyk.

Niektóre gatunki bywają stosowane, jako pokarm (kapusta morska). W Europie w czasach głodu były to np. skrzydlica jadalna i listownica cukrowa. Ten ostatni gatunek, a także Alaria crassifolia oraz Laminaria religiosa bywają także używane jako rodzaje kombu - potrawy z kuchni japońskiej, której podstawowym gatunkiem jest listownica japońska (ma-kombu). Zastosowanie spożywcze mają także baniopień, Durvillea i undaria (wakame). Z listownicowców uzyskuje się także dodatki do żywności takie jak kwas alginowy i jego pochodne (alginiany). Ekstrakty z listownicy, Durvillea i wielkomorszczu mają zastosowanie przy wyrobie kosmetyków. Ze względu na zawarty w komórkach jod, bywają stosowane w leczeniu jego niedoboru.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje