Reklama

Dziesięć zasad diety antynowotworowej

Choroby nowotworowe są istną plagą XXI wieku i niestety, dotykają coraz młodszych. Przyczyn ich występowania upatruje się najczęściej w dziedzictwie genetycznym, skłonności do używek takich jak palenie tytoniu czy picie alkoholu, zanieczyszczeniu środowiska, szkodliwych warunkach pracy i stosowanych lekach.

Niebagatelną związek z występowaniem raka ma również niewłaściwy sposób odżywiania. Szacuje się, że blisko 40 procent wszystkich zachorowań ma bezpośredni związek dietą. 

Ogromną rolę w rozsiewaniu epidemii chorób nowotworowych odgrywa wysoko przetworzona żywność, powszechnie stosowanie polepszacze smaku, zapachu, konsystencji i trwałości produktów. Niewielu myśli o tym sięgając po kolejnego hamburgera, paczkę chipsów czy słodki, gazowany napój. Dieta antynowotworowa nie jest ani szczególnie skomplikowana, ani nie odbiega znacząco od zasad zwykłego, zdrowego żywienia. Co możemy zrobić w trosce o jak najlepszą kondycję organizmu i skuteczną profilaktyką antynowotworową?

Reklama

1. Redukujemy, a najlepiej wykluczamy z menu, produkty naszpikowane konserwantami, rafinowane i wysoko przetworzone takie jak: kanapki typu fast food, zupy w proszku, konserwy, margaryny i rafinowane oleje oraz wszystko, co wystarczy jedynie zalać wrzątkiem lub podgrzać, by nadawało się do spożycia - to istny chemiczny koktajl, który nikomu nie doda zdrowia.

2. Zjadamy minimum trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców w ciągu dnia, nie okazjonalnie, ale codziennie. Nawyk, to coś, nad czym warto pracować od jak najmłodszych lat. Dajmy dzieciom dobry przykład, bo nic nie będzie bardziej skuteczną lekcją, jak obserwacja i naśladowanie zdrowych nawyków żywieniowych rodziców. Niech warzywo czy owoc będą standardową przekąską między posiłkami.

3. Ograniczamy spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego, tłustych kiełbas i wędlin.

4. Minimum dwa - trzy razy w tygodniu serwujmy rybę jako danie obiadowe. Doskonałym wyborem są tłuste ryby morskie.

5. Zrezygnujmy ze smażenia na rzecz gotowania na parze, w wodzie i pieczenia.

6. Ograniczmy picie alkoholu, czarnej herbaty i mocnej kawy - te trzy produkty obok stresu to główni winowajcy zakwaszenia organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa jest natomiast kluczem do zdrowia w każdym aspekcie.

7. Zredukujmy do minimum spożycie białego cukru, który występuje nie tylko w słodyczach, ale też w pieczywie, ketchupach czy żywności wysoko przetworzonej.

8. Dbajmy o nawodnienie organizmu. Oprócz czystej wody, jak najczęściej sięgajmy po napary ziołowe i zieloną herbatę.

9. Zrezygnujmy z białego pieczywa i w ogóle ograniczmy spożywanie pieczywa na rzecz kasz i ryżu.

10. Zastąpmy sól ziołami i przyprawami takimi jak lubczyk, bazylia, pieprz najlepiej w połączeniu z kurkumą, tymianek, majeranek czy kminek.  

Zdrowszy styl życia jest naszym wyborem i decyzją, którą podejmujemy codziennie, przy każdym posiłku. Pokażmy naszym dzieciom, że o zdrowie warto dbać, nie teoretyzujmy, działajmy.

Ewa Koza, mamsmak.com


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy