Gorzki smak cukru

Warto częściej sięgać po owoce, zamiast po słodycze. Skorzysta na tym nie tylko figura, ale też zdrowie!

Kiedy zjadasz słodkie ciasteczko czy batonika, ogarnia cię uczucie błogiej przyjemności. Szybko mija, ale negatywne skutki dla zdrowia zostają...

Reklama

Pierwszą ofiarą padają zęby. Bo cukier razem ze śliną tworzy osad, stanowiący doskonałą pożywkę, na której rozmnażają się bakterie. Atakują one szkliwo. Wypłukują z niego substancje mineralne, zmiękczają je i rozkładają. A skutek jest znany: próchnica.

Kolejną ofiarą cukru są witaminy. Ich niedobór powoduje spadek odporności organizmu. Łatwiej zapadamy na różne choroby. Zgodnie z najnowszymi badaniami, najważniejszą rolą witamin jest ochrona genów. To one, jak się okazuje, są w dużej mierze odpowiedzialne za to, czy będziemy zdrowi. Wśród związków, które cukier, ten rabuś witamin, sobie szczególnie upodobał znajdują się witaminy z grupy B.

Są niezbędne dla prawidłowej pracy wszystkich ważniejszych układów w naszym organizmie, a zwłaszcza układu nerwowego. Negatywny wpływ wywiera cukier także na układ trawienia. Przede wszystkim uszkadza "dobrą" florę bakteryjną. Poza tym sprawia, że w żołądku tworzy się więcej kwasów, co podrażnia błonę śluzową. Pierwszym tego objawem jest zgaga. Ale na długotrwałym, nadmiernym jedzeniu słodkości najbardziej cierpi trzustka. Cukier błyskawicznie dociera do krwi, powodując gwałtowny wyrzut insuliny przez trzustkę.

Gdy poziom cukru opada, znów odczuwamy potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Trzustka znów musi wydzielić odpowiednią porcję insuliny. Trwające latami tzw. piki insuliny niszczą ten narząd, który w końcu odmawia wypełniania swojej ważnej funkcji, czyli wydzielania insuliny.

Tak rodzi się groźna cukrzyca. Jedzenie słodyczy stanowi także najkrótszą drogę do otyłości. Nadmierna, jest obecnie traktowana przez lekarzy jak choroba. Zanim więc sięgniesz po kolejnego batonika, pomyśl, czy warto... Cukier może mieć naprawdę gorzki smak...

Wybierz cukier nierafinowany Ma brązowy kolor, ponieważ zawiera melasę. Rafinacja (oczyszczanie) polega właśnie na oddzielaniu od kryształków cukru melasy, w której zawarte są składniki odżywcze.
Melasa nadaje nierafinowanemu cukrowi nie tylko ciemną barwę, ale i delikatny, karmelowy smak. Zwykle cukier brązowy to cukier trzcinowy.
Kandyzowany cukier "bursztynowy" o dużych, nieregularnych kryształach nie jest poddawany rafinacji, przez co jest zdrowszy. Wolno się topi, stopniowo uwalniając słodycz.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: cukry | cukier | Gorzki | smak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje