Reklama

Goździk – więcej niż świeży oddech

Goździki z powodzeniem zastąpią gumę do żucia i tabletki na ból gardła. Nie tylko odświeżają oddech, mają też działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe. Dlaczego jeszcze warto się nimi zainteresować?

Po latach zachwytu osiągnięciami przemysłu farmaceutycznego z coraz większą ufnością wracamy do naturalnych metod leczniczych naszych babć.

Goździki miały w medycynie ludowej mocną pozycję. Dziś również warto znać ich właściwości i umiejętnie korzystać z nich dla zdrowia.

Eugenol łagodzi objawy infekcji

Goździki są suszonymi pąkami kwiatowymi goździkowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa, które wywodzi się z Azji. Lecznicze właściwości goździków wynikają z zawartego w nich eugenolu, substancji o licznych właściwościach leczniczych.

Reklama

Eugenol zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych, hamuje rozwój infekcji wirusowych i grzybiczych. Antyseptyczne i przeciwbólowe właściwości goździków sprawiają, że stosowane w trakcie infekcji nie tylko łagodzą jej przebieg, ale też skracają czas choroby.

Goździki łagodzą ból gardła i kaszel. Będą pomocne w udrażnianiu zatkanego nosa i oczyszczaniu zatok. 

Wsparcie metabolizmu

Sproszkowane goździki warto dodawać do ciężkostrawnych dań mięsnych, kapustnych czy na bazie roślin strączkowych.

Eugenol sprzyja procesom trawiennym. Wspiera też produkcję insuliny i normalizuje poziom cholesterolu we krwi. Goździki stosowane regularnie pomogą obniżyć poziom cukru we krwi, zapobiec rozwojowi miażdżycy, a także zawałowi mięśnia sercowego.

Odświeżenie oddechu

Korzenna nuta goździków pomoże zadbać o higienę jamy ustnej. Eugenol działa odkażająco i skutecznie usuwa nieprzyjemny zapach z ust, zarówno ten wynikający z problemów metabolicznych, jak i związany ze spożytym przed chwilą mocno aromatycznym posiłkiem, zawierającym na przykład cebulę czy czosnek. 

***Zobacz także***

Działanie przeciwbólowe

Oprócz szeregu wymienionych już właściwości, eugenol ma też działanie znieczulające. Goździki będą pomocne przy bólu głowy czy zęba. Warto mieć je pod ręką zwłaszcza teraz, w czasie epidemii, gdy wizyta w gabinecie stomatologicznym wiąże się z dodatkowym stresem - obawą przed zakażeniem koronawirusem. Zanim sięgniemy po preparaty farmaceutyczne, sprawdźmy naturalne metody. Przy bólu zęba zalecane jest rozgryzanie i żucie goździków.

Goździki w kuchni  

Pomysłów na ich zastosowanie jest bez liku. Sprawdzą się w napojach, daniach wytrawnych i deserach. Całe goździki dobrze dodać do kompotu, herbaty czy grzańca, a także do dań na bazie grzybów, dziczyzny czy baraniny. Sproszkowane warto dodać do pierników, pasztetów, gulaszu, makaronów i dań rybnych.  

Ewa Koza, mamsmak.com        

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: goździki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy