Grejpfrut pomaga schudnąć

Grejpfrut to ulubiony owoc osób dbających o linię, który już dawno zyskał miana "pogromcy tłuszczu". Jak przekonują naukowcy, wpicie soku z grejpfruta podczas jedzenia tłustych potraw zmniejsza ryzyko przyrostu masy ciała.

Owoc grejpfruta zawiera 90 proc. wody, cukier, kwasy organiczne oraz witaminy z grupy B, a także spore ilości E i P. Posiada dużą ilość witaminy C i korzystnie wpływa na pracę jelit. W miąższu występują karoteny - głównie likopen, warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Jest on odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii.

Reklama

"Spotkaliśmy się z wieloma mitami na temat odżywiania i właściwości odżywczych niektórych produktów. Jednak nasze najnowsze badania potwierdzają działanie grejpfruta i gwarantują dalsze badania nad potencjalnymi właściwościami prozdrowotnymi soku z grejpfruta" - zapewnił prof. John Napoli.

Badacze udowodnili, że nawet, jeśli podstawą naszej codziennej diety jest tłuste, śmieciowe jedzenie, ale do każdego posiłku wypijamy szklankę soku z grejpfruta, przytyjemy o jedną piątą mniej, niż gdyby posiłkom nie towarzyszył ten zdrowy napój. Dodatkowo sok obniża poziom glukozy we krwi.

Jak podkreślają specjaliści, te dowody naukowe nie powinny nikogo skłaniać do przesady i opieraniu swojej diety wyłącznie o te owoce. Jak podkreślają dietetycy, grejpfrut powinien być elementem zdrowej, zbilansowanej diety, a nie jej podstawą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje