Reklama

Guacamole - samo zdrowie

Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Dziś, dzięki popularności kuchni meksykańskiej, cieszy się ono powodzeniem na całym świecie. Doceniane jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne.

Głównym składnikiem guacamole jest awokado, kremowy, zielony owoc, który jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych.

"Guacamole zapewnia szereg korzyści zdrowotnych, a większość z nich to zasługa samego awokado. Jest on bogaty w zdrowe tłuszcze, które odgrywają ważną rolę w budowie i funkcjonowaniu naszego mózgu i innych błon komórkowych w całym ciele. Awokado pomaga również utrzymać zdrowy poziom cholesterolu, dodatkowo jest bardzo sycące, jest również źródłem błonnika" - wyjaśnia dietetyk Jordan Badger.

Awokado zawiera także około 20 różnych witamin i minerałów, jest dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy B niezbędnej dla zdrowia komórek oraz witaminy K, która jest kluczowa dla zdrowia kości, serca i mózgu.

Guacamole ma zwykle mniej kalorii niż inne rodzaje dipów. Powstaje na bazie naturalnych składników, z których każdy ma swoje dodatkowe właściwości odżywcze.
Zazwyczaj pastę z awokado miesza się z sokiem z limonki i solą. Jednak poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. (PAP Life)

Reklama
PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy