Ile powinniśmy solić

Maksimum soli, jaką możemy jeść dziennie, to 5 g (małą łyżeczkę). Tymczasem używamy jej dwa razy więcej, tylko nadmiernie soląc potrawy.

Sól jest w wędlinach, zupach w proszku, pieczywie, gotowych ciastkach. Przesalając musimy liczyć się z konsekwencjami zdrowotnymi – nie tylko z nadciśnieniem, zaburzeniami krążenia, ale także udarem mózgu, zawałem serca, osteoporozą, rakiem żołądka.

Ryzyko rozwoju cukrzycy

Reklama

Ryzyko rozwoju cukrzycy u osób z BMI powyżej 35 jest w przypadku kobiet 18 razy większe w porównaniu do osób z prawidłowym BMI. Przy BMI powyżej 40 ryzyko zwiększa się do 93 razy.

Anafilaksja

Anafilaksja to nagła, ciężka reakcja alergiczna organizmu. Zagrożeni są szczególnie uczuleni na pokarmy, jady owadów, leki. Ratunkiem jest wstrzyknięcie domięśniowo adrenaliny. Aby ułatwić szybką pomoc, warto nosić żółtą bransoletkę – więcej dowiesz się na stronie www.odetchnijspokojnie.pl

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: ryzyko | sól

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje