Reklama

Jaglane oczyszczanie

Chcesz na wiosnę poczuć się lekko i radośnie, pozbyć się szkodliwych toksyn, poprawić swoją odporność? Zaplanuj łatwy 7-dniowy detoks kaszą! Oto kuracja opracowana przez doświadczonego dietoterapeutę.

Korzyści dla zdrowia i figury

Kasza jaglana należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.

1. Polecana w chorobach: Trzustki, wątroby, żołądka, jelit i nerek. Ma też leczniczy wpływ na stawy, skórę, włosy i paznokcie (bo zawiera krzemionkę). Polecana jest przy schorzeniach sercowo-naczyniowych (bo strukturę kaszy stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe). Ponadto: zapobiega stanom zapalnym dróg oddechowych, bo usuwa z organizmu nadmiar śluzu.

2. Wzmacnia i oczyszcza: Pomaga usunąć złogi, toksyny, metale ciężkie i pozostałości po antybiotykach i lekach zalegających w jelitach.

Reklama

3. Redukuje wagę: Co jest naturalnym następstwem oczyszczania jelit. Jagła jest sycąca, więc jemy mniej!

Ważne zasady kuracji

1. Jak rozpocząć detoks

Na kilka dni przed jaglaną kuracją warto zredukować spożycie pokarmów, które zużywają dużą ilość energii, czyli są ciężkostrawne, tłuste, kaloryczne.

2. Ile kaszy spożywać i jak

Podczas kuracji należy każdego dnia spożywać 2 szklanki ugotowanej kaszy, rozkładając ją na 3 posiłki. Większość kaszy najlepiej zjeść do godz. 14, czyli na śniadanie i obiad. Kaszę można gotować w przeddzień i podgrzewać ją przed spożyciem.

3. Układamy jadłospis

Detoks t rwa 7 dni. Codziennie należy jeść 3 posiłki, łącząc kaszę jaglaną z innymi dozwolonymi składnikami (podajemy je w tabelce poniżej). Całkowicie eliminujemy w tych dniach produkty niewskazane podczas kuracji. Między kolacją a śniadaniem zachowujemy 12-godzinną przerwę.

4. Co pić podczas diety

Wodę niegazowaną, soki warzywne, napary ziołowe, np. z kopru i szałwii.

Produkty w menu

Podczas kuracji jemy: owoce: wszystkie oprócz truskawek i śliwek; zboża bezglutenowe: kaszę jaglaną, ryż, grykę, amarantus, komosę ryżową (quinoa); białko zwierzęce: ryby, dziczyznę, kurczaka, indyka; białko roślinne: cieciorkę, groszek, soczewicę; orzechy i nasiona: dynię, słonecznik, migdały, orz. włoskie; warzywa: świeże (poza papryką), suszone, duszone, pieczone; oleje: tłoczone na zimno; napoje: wodę, napary, herbatki; substancje słodzące: stewię, ksylitol; dodatki, np.: sól morską, bazylię, cynamon, kminek, czosnek, imbir, majeranek, curry, cząber.

Na diecie skreślamy: owoce i przetwory: truskawki, śliwki, sok pomarańczowy; nabiał: jaja, mleko, sery, twaróg; białko zwierzęce: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, kiełbasę, wędlinę, parówki; białko roślinne: produkty sojowe; orzechy i nasiona: orzechy ziemne i makadamii, masło orzechowe; warzywa: ziemniaki, warzywa w formie piure, świeżą paprykę; oleje i tłuszcze: masło, margarynę, majonez, oleje rafinowane; napoje: słodkie gazowane, alkohol, kawę, napoje smakowe i z kofeiną; cukry: biały, brązowy i inne; dodatki: keczup, sos sojowy.

Przykładowe dania

Oto przepisy opracowane przez autora kuracji, Marka Zarembę. Sama możesz zdecydować, które danie zjesz na śniadanie, a które na obiad czy kolację. Możesz też przygotować swoje ulubione posiłki. Ważne, by każda potrawa zawierała kaszę jaglaną i składniki dozwolone podczas kuracji.

Sałatka jaglana z tuńczykiem

Jarmuż (3 szkl.) zalej na 3 min wrzątkiem, przelej zimną wodą i osusz. Przełóż do miski, dodaj łyżkę oliwy, sok z cytryny, wymieszaj. Dołóż piórka czerwonej cebuli, oliwki, pomidorki i 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej. Dressing: zblenduj 1/4 szkl. oliwy, sok z 1/2 cytryny, ząbek czosnku, 2 łyżeczki syropu z agawy, 1/2 łyżeczki oregano.

Kasza jaglana z pesto

Nagrzej piekarnik do 190 st., opiecz paprykę (15 min). Zdejmij skórkę. Pesto: zmiksuj paprykę, 3 orzechy włoskie, ząbek czosnku, 1/2 cytryny, szczyptę soli. ✔1/2 cukinii pokrój na plasterki, smaż 2-3 min na łyżce oliwy. Dopraw szczyptą soli i oregano. 1 szkl. gotowanej kaszy jaglanej wymieszaj z pesto, dodaj cukinię, pomidor, granat.

Barszczyk z kaszą i kolendrą

Pokrojone buraki (1,5 kg), 2 marchwie i 1 pietruszkę, zalej wrzątkiem, gotuj 35 min. Wlewaj zakwas buraczany i próbuj, czy zupa ma właściwy smak. Dodaj szkl. ugotowanej kaszy jaglanej, udekoruj kolendrą. Zakwas: 2 kg buraków, 3 listki laurowe, 10 ząbków czosnku, sok z 1 cytryny, łyżeczkę nasion kopru, 1/2 cebuli i 1 łyżkę soli morskiej zalej 5 l ciepłej wody. Po 2 dniach zbierz pianę i odstaw jeszcze na 2 dni.

Kasza jaglana a la kuskus

Do konserwowej cieciorki (1/2 szkl.) dodaj 1 łyżkę oliwy, 1/2 łyżki syropu z agawy, łyżeczkę cynamonu, szczyptę curry. Podduś na patelni 2-4 min. Dressing: wymieszaj 3-4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę syropu z agawy, szczyptę soli morskiej. 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej wymieszaj z cieciorką, skrop dressingiem, posyp ziarenkami granatu i migdałami.

Sałatka z awokado i granatem

Przygotuj dressing: wrzuć do słoiczka 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżkę ksylitolu, 1/2 ząbka czosnku, szczyptę soli, wlej 1/4 szklanki oliwy, 1 łyżeczkę octu balsamicznego. Wymieszaj, potrząsając słoikiem. 2/3 skl. gotowanej kaszy jaglanej wymieszaj z 1/2 awokado pokrojonym w plasterki, cząstkami grejpfruta i łyżeczką siemienia. Polej dressingiem. Udekoruj.

Zupa pomidorowo-paprykowa

3 papryki opiecz i obierz, 4 pomidory sparz, obierz. Rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć 1 pokrojoną cebulę, po 1 łyżeczce rozmarynu i tymianku, smaż 2 min. Dodaj paprykę, pomidory, siekany ząbek czosnku. Zalej 3/4 l wody. Gotuj 15 min. Dodaj 1 szkl. ugotowanej kaszy. Pesto: zmiksuj 1,5 szkl. natki, sok z 1/3 cytryny, 1 łyżkę prażonego słonecznika, 4 łyżki oliwy, dopraw solą. Serwuj zupę z pesto.

Nasz ekspert: Marek Zaremba - dietoterapeuta, autor książek o jaglanym detoksie. Doświadczył na sobie uzdrawiającego działania kaszy jaglanej. Stosując detoks, sam wyleczył się z przewlekłej choroby.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy