Reklama

Jagody pełne witamin

Te niepozorne owoce zasłużenie mają opinię superpokarmu, który działa niemal jak lek

Od wieków cenimy czarne jagody, obficie rosnące w naszych lasach. Wykorzystujemy je do przyrządzania potraw i jako zioło wspomagające leczenie wielu chorób.

Od niedawna korzystamy z dobroczynnych właściwości ich egzotycznych krewniaczek: brazylijskich jagód açai (czyt.: asai) oraz chińskich – goji (czyt.: godżi).

Czarne jagody

Wzmacniają najcieńsze naczynka krwionośne, wspomagają leczenie chorób oczu: kurzej ślepoty (złe widzenie po zmierzchu) i zwyrodnienia plamki żółtej.

Badania naukowe potwierdzają poza tym, że jedzenie czarnych jagód zmniejsza krótkowzroczność.

Reklama

Napar z suszonych owoców spowalnia ruchy robaczkowe jelit oraz neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii, dlatego stosuje się go, żeby zahamować biegunkę.

Jagody açai

Mają ponadprzeciętną ilość przeciwutleniaczy (więcej niż czerwone winogrona). Hamują zatem niszczycielskie działanie wolnych rodników. Organizm często sam nie może podołać temu zadaniu, co skutkuje pogorszeniem odporności oraz większą podatnością na choroby.

Dzięki tym czarnym owocom o smaku przypominającym nieco czekoladę możemy także opóźnić pojawianie się zmarszczek.

Przeciwutleniacze spowalniają bowiem starzenie się komórek, co korzystnie wpływa na wygląd skóry.

Wysoką zawartość błonnika (ok. 17 g w 100 g) docenią osoby chcące się odchudzić albo mające skłonność do zaparć.

Ale uwaga! Z tego powodu przedawkowanie açai (powyżej 2 łyżek suszu dziennie) grozi napadem biegunki.

Jagody goji

Uznano je za jedne z najzdrowszych owoców. Jest w nich między innymi potas wspierający pracę serca i duża ilość wapnia niezbędnego mięśniom do prawidłowego działania. A także cynk zwiększający odporność.

Nie brakuje witamin z grupy B potrzebnych naszym nerwom. Na podkreślenie zasługuje wysoka zawartość karotenoidów. Zdaniem lekarzy dostateczna ilość tych związków w komórkach ciała wpływa znacząco na wydłużenie życia.

Wykorzystuj je na co dzień

Świeże jagody acai i goji w naszym kraju są niedostępne. Najprościej kupić suszone i dodawać po łyżce np. do płatków zbożowych gotowanych na śniadanie.

Można je także, po namoczeniu przez 20 minut w wodzie, miksować z owocami lub warzywami, tworząc zdrowe i kolorowe koktajle. Nie ma przeciwwskazań, żeby w takiej postaci podawać je kilkuletnim dzieciom.

Chwila dla Ciebie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy