Reklama

Jajka na stole

Nadchodzą Święta Wielkanocne. Na naszych stołach pojawią się jajka. Jak przygotować je dla najmłodszych?

Pediatrzy i specjaliści od spraw żywienia dzieci zalecają, aby żółtko jaja kurzego wprowadzić do diety pociechy nie wcześniej niż po 10. miesiącu. Powinno być ono ugotowane na twardo i np. przetarte na sicie.

Tak przygotowane jest lekkostrawne, możemy dodać je do zupki lub innego dziecięcego posiłku. Białko podajemy maluchowi, gdy ukończy on pierwszy rok życia.

To, co dla nas dobre

Jajka uchodzą za produkt idealny i jest w tym określeniu dużo prawdy. Zawierają wszystko to, co potrzebne, aby pojedyncza ptasia komórka w krótkim czasie przeobraziła się w pisklę. Dlaczego dzieci powinny jeść jajka? Żółtko jest doskonałym źródłem białka pokarmowego, niemal tak samo wartościowym jak to, które znajduje się w mleku matki. Zawiera witaminę D, której niedobory ma blisko 90 proc. Polaków, a jest niezbędna do budowy mocnych zębów i kości. Ponadto, żółtko skrywa witaminę A oraz te z grupy B (B2, B5 oraz B12), dostarcza też cennych minerałów, jak wapń, żelazo i fosfor.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy