Reklama

Jajko nie musi być zagrożeniem

Ponad połowa dzieci z alergią na jaja toleruje kurze jajko, jeśli będzie ono pieczone przez co najmniej trzydzieści minut w temperaturze nie mniejszej niż 176 st. Celsjusza - informują amerykańscy badacze.

Wyniki badań zaprezentowanych na tegorocznym spotkaniu naukowym American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI), które odbywa się w kalifornijskim Anaheim w dniach 8 - 13 listopada, wskazują na to, że około 56 proc. dzieci uczulonych na jajka jednak może je jeść. Warunek stanowi przygotowanie ich według określonych kryteriów (odpowiednio wysoka temperatura i odpowiednio długi czas pieczenia). 

- Ponad połowa dzieci z alergią na jajka może jeść kurze jaja, jeśli są one zapieczone w co najmniej 176 st. Celsjusza w produktach takich jak ciasto i chleb. Wprowadzenie do jadłospisu pieczonych jajek może rozszerzyć dietę dziecka, poprawić jego jakość życia i być może przyspieszyć rozwój ogólnej tolerancji na jajka - przekonuje alergolog Rushani Slatzman, główna autorka badania.

Reklama

Na spotkaniu dotyczącym alergii można było się ponadto dowiedzieć, że uczulenie na jajka jest jedną z tych przypadłości, które mają szansę minąć z wiekiem. Według naukowców również ponad połowa dzieci (55 proc.) wyrasta z takiej alergii.

- Rozwój tolerancji na jedzenie zaobserwowano u jednego na czworo dzieci, a 55 proc. z nich wyrosło z alergii na jajka do wieku lat siedmiu - informuje pani doktor pediatra, Ruchi Gupta. - Wśród dzieci najczęściej rozwija się tolerancja na jajka oraz mleko na drugim miejscu. Niewiele z nich wyrasta z uczulenia na skorupiaki i orzechy.

Istnieje małe prawdopodobieństwo, że z alergii na jajka wyrosną dzieci, u których obserwuje się ostre reakcje uczuleniowe: puchnięcie, trudności z oddychaniem, wstrząs anafilaktyczny.

Specjaliści ostrzegają rodziców, aby ostrożnie podchodzili do prób wprowadzania nowych produktów do diety dziecka i zawsze pamiętali o możliwych konsekwencjach. Radzą, by takie decyzje wdrażać w życie pod okiem alergologa.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy