Jak wzmocnić organizm po zimie

O tej porze roku możemy odczuć spadek energii i osłabienie. Mamy na to radę! Wystarczy sięgnąć po naturalne leki, aby szybko stanąć na nogi.

Już nie możesz doczekać się nadejścia wiosny, ale... czujesz się zmęczona i osłabiona po zimie? Zmiana pogody jeszcze potęguje złe samopoczucie. Zamiast łykać witaminy w kapsułkach, zaufaj naturalnym recepturom. Filiżanka aromatycznego naparu, kieliszek nalewki czy łyżeczka syropu szybko sprawią, że poczujesz przypływ sił i uchronisz się przed infekcją.

Syrop z granatu oczyszcza z toksyn

Reklama

Włącz do menu granaty, a skutecznie usuniesz z organizmu trujące związki. Te owoce zawierają bowiem cenne przeciwutleniacze, które ograniczają niekorzystny wpływ toksyn, działają przeciwzapalnie i opóźniają m.in. starzenie się skóry.

Przygotowanie: pół szklanki ziarenek granatu włóż do garnka i zasyp dwiema łyżkami cukru. Doprowadź do wrzenia, dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut, aż syrop nieco odparuje i zgęstnieje. Przetrzyj przez sito. Łyżkę dodawaj do herbaty.

Aloesowy eliksir polepsza odporność


Ta popularna roślina zdobiąca nasze parapety jest źródłem cennych dla zdrowia składników. To jedna z kilku roślin, która zawiera m.in. wit. B12, wspomagającą pracę mózgu.

Sok z miąższu liści jest doskonałym lekarstwem na wiosenne osłabienie, brak energii, a także niedobór witamin i minerałów.

Przygotowanie: wymieszaj po pół szklanki soku z aloesu (kupisz go w aptece lub sklepach zielarskich, ok. 20 zł), cytryny i spirytusu 70 %. Odstaw w ciemne miejsce na 7 dni. Pij łyżkę, najlepiej wieczorem.

Sok z buraków chroni przed anemią

To warzywo jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Dostarcza m.in. wapnia, potasu, fosforu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, a także witamin A, B i C. Sok ze świeżych buraków zapobiega przeziębieniom, przyspiesza produkcję czerwonych krwinek, ogólnie wzmacnia, np. po chorobie.

Przygotowanie: potrzebne ci będą: duży burak, marchewka i jabłko. Produkty bardzo dokładnie umyj, a następnie pokrój w kawałki. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, a uzyskaną papkę umieść na sitku nad naczyniem. Mocno dociskaj przez gazę, aż wypłynie sok. Zapamiętaj! Wypij go od razu po wyciśnięciu – przechowywany traci swoje cenne właściwości.

Nalewka z dzikiej róży wzmocni po chorobie

Jej owoce działają ogólnie wzmacniająco. Świetnie regeneruje organizm po przebytej infekcji. Wypróbuj leczniczą nalewkę – będzie jak znalazł w okresie przeziębień.

Przygotowanie: 50 g suszonych owoców połącz z 25 dag cukru i zalej litrem mocnego wina lub wódki. Pozostaw w ciepłym i ciemnym miejscu. Po tygodniu zlej i przecedź. Pij 1–2 razy dziennie po kieliszku.

Pokrzywowy napar pokona senność

Pomoże, gdy czujesz się osłabiona i ospała. Pokrzywa dostarcza wielu witamin (np. C,B2, kwas pantotenowy) i soli mineralnych (np. magnez, żelazo), dzięki czemu chroni przed anemią.

Przygotowanie: łyżkę suszonych liści zalej szklanką wrzątku, po 20 minutach odcedź. Pij 2 razy dziennie po pół szklanki, między posiłkami.

Nalewka z propolisu skutecznie odkaża

Ten naturalny pszczeli produkt ochroni przed wirusami i bakteriami. Przygotowanie: 40 g propolisu zalej 100 ml czystego spirytusu. Wymieszaj i pozostaw na 2 tygodnie (codziennie potrząsaj butelką). Po upływie tego czasu zlej płyn znad osadu. Stosuj 3 razy dziennie (20 kropli na łyżkę wody).

Koktajl żurawinowy utrzyma w ryzach zarazki

Żurawina działa jak tarcza na bakterie: zapobiega ich przyleganiu do dróg moczowych i problemom z pęcherzem. Żucie jej suszonych owoców tworzy też specjalną powłokę na zębach, chroniąc przed próchnicą. Jeśli ją polubisz, będziesz silniejsza w walce z zarazkami.

Przygotowanie: szklankę suszonych owoców zalej litrem kefiru. Dodaj dwie łyżki miodu i sok z połowy cytryny. Zmiksuj w blenderze i włóż na godzinę do lodówki. Szklankę koktajlu pij na śniadanie.

Napar z ziela ogórecznika zadba o drogi oddechowe

Ta piękna roślina o zapachu świeżych ogórków ceniona jest ze względu na swoje lecznicze właściwości. Zawiera naturalne śluzy, które powlekają gardło i drogi oddechowe, tworząc warstwę ochronną i zapobiegając infekcjom.

Przygotowanie: łyżkę suszonego ziela zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 15 minut, przecedź. Pij 3 razy dziennie.

Imbirowy napój rozgrzewa i pobudza

To azjatyckie kłącze działa jak... domowy rosół. Imbir zawiera substancje przeciwzapalne, działa odkażająco, odświeżająco i rozgrzewająco. Warto go mieć pod ręką (ok. 20 zł/kg), bo doskonale pobudza nasz układ odpornościowy i wspomaga w walce z infekcjami.

Przygotowanie. Centymetr świeżego startego korzenia imbiru zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj przez 10 minut pod przykryciem. Dopraw sokiem z cytryny i miodem. Gorący napój pij 2 razy dziennie.

Sok z natki pietruszki jak witaminowy zastrzyk

Już jedna łyżka zielonej pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Dlatego świetnie sprawdza się na przednówku, gdy nasz organizm potrzebuje szczególnego wsparcia.

Przygotowanie: dwa pęczki natki pietruszki umyj i posiekaj. Dodaj dwie obrane ze skóry cytryny (bez pestek i błonek) oraz 8 łyżek cukru trzcinowego. Dolej litr wody mineralnej. Zmiksuj w blenderze, przecedź. Pij na śniadanie.

Dowiedz się więcej na temat: Platforma Obywatelska | sok | organizm | syrop | napar | koktajl | zmiana

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje