Jakie owoce i warzywa chronią przed promieniowaniem?

Po katastrofie w Fukushimie nad Polską stwierdzono śladowe ilości radioaktywnego jodu 131, ale, jak zapewniają specjaliści z Państwowej Agencji Atomistyki, są to minimalne ilości promieniowania nieszkodliwe dla zdrowia.

Po wydarzeniach w Japonii warto jednak poznać dietę, która zmniejsza wpływ radiacji na organizm i chroni przed szkodliwym promieniowaniem.

Narodowy skarb

Reklama

- Wiadomo, że uszkodzeniom popromiennym towarzyszy powstawanie ogromnej ilości wolnych rodników i to właśnie one działają niszcząco na komórki - wyjaśnia prof. Iwona Wawer z Uniwersyteru Medycznego w Warszawie.- Ratunkiem są wówczas antyoksydanty i właśnie tych związków powinno być w diecie szczególnie dużo.

Unikalnym owocem, o najwyższym stężeniu polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym jest... aronia.

Ekstrakt antocyjanów aroniowych był wnikliwie badany przez specjalistów z Uniwersytetów Medycznych w Łodzi i w Warszawie. Z badań tych wynika, że aronia jest skutecznym radioprotektorem - pomaga w leczeniu choroby popromiennej. Jest na to dokumentacja naukowa!

Ważne! Polska jest potentatem w uprawie aronii i mamy jej największe na świecie plantacje. Rocznie zbiera się jej nawet 15 tysięcy ton. Przetwory aroniowe, koncentrat soku z aronii, a zwłaszcza suchy ekstrakt antocyjanów aroniowych (w kapsułkach) mogłyby pomóc Japończykom w zachowaniu zdrowia w tej trudnej sytuacji. Polski rząd i firmy przetwarzające aronię powinny w ten właśnie sposób nieść im pomoc.

- Nie wysyłajmy do Japonii koców, a nasz narodowy skarb: aronię! - apeluje prof. Wawer.

To warto jeść

Podobne do aronii właściwości mają też inne, naturalne produkty: m.in.: owoce rokitnika, czerwone buraki, zielona herbata, kurkuma, żeń-szeń. Bogate w antyoksydanty i wychwytujące wolne rodniki są także: czosnek, cebula, imbir, soja, rozmaryn, brokuły i wszelkie odmiany kapusty - od brukselki po kapustę pekińską.

Dieta po Fukushimie

Co wzmocni nasz organizm?

• Aronia - jest bogata w antocyjany i polifenole, czyli związki hamujące rozwój wolnych rodników.

• Imbir - to prawdziwa bomba z antyoksydantów. Najlepszy jest surowy dodawany do zup, mięs i potraw.

• Czerwone buraki - ochronne działanie ma w nich barwnik, zwany betainą. Najwięcej jest go w świeżo wyciskanym soku.

• Brokuły - wzmacniają i chronią organizm, ale tylko pod warunkiem, że nie będziemy ich zbyt długo gotować

• Rozmaryn - to zioło jest bogatym źródłem antyutleniaczy i najlepszą przyprawą do dań mięsnych.

• Kapusta - wszystkie rodzaje kapust zawierają związki siarkowe, zwane indolami. Ważne w walce z nowotworami.

Dowiedz się więcej na temat: warzywa | owoce | kapusta | buraki | promieniowanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje