Reklama

​Jakość i wyjątkowy smak, czyli co nam daje włączenie do codziennej diety produktów eko?

Trend eko cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Jak wynika z raportu "Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" według 63 proc. z nas odpowiednia dieta pozwala na utrzymanie zdrowia, natomiast 32 proc. zwraca uwagę na to, by pojawiały się w niej ekologiczne produkty. W czasie pandemii zwiększyła się społeczna świadomość w wyniku czego odczuliśmy potrzebę holistycznego podejścia do odżywiania i dbania o zdrowie. Jak nasze codzienne wybory żywieniowe przekładają się na wsparcie organizmu i co tak naprawdę daje nam spożywanie ekologicznych produktów?

Jakość i prawdziwy smak

Zdrowa dieta jest znaczącym wsparciem dla całego organizmu, a pandemia nas w tym dodatkowo utwierdziła. Dlatego też zaczęliśmy przykładać większą wagę do naszych codziennych wyborów w kwestii odżywiania. Coraz częściej decydujemy się także na ekologiczne produkty, które zawierają nawet czterokrotnie mniej szkodliwych pestycydów stosowanych do ochrony roślin uprawnych, a więcej wartości odżywczych. Kładziemy nacisk na jakość i smak wybieranych produktów, rezygnując z wysokoprzetworzonej żywności, sztucznych barwników i konserwantów.

Reklama

 - Od wielu lat promuję zdrowy styl życia i zachęcam Polaków do zmiany nawyków. Moja filozofia opiera się na trzech filarach: zdrowym odżywianiu, aktywności fizycznej i równowadze psychofizycznej. Cieszę się, że osoby, które podejmują ze mną wyzwanie, by żyć zdrowiej, szybko widzą realne efekty swojej pracy. Mam wrażenie, że Polacy są w tym zakresie dużo bardziej świadomi niż kiedyś. Coraz częściej na ich stoły trafiają nieprzetworzone posiłki przygotowywane na bazie sezonowych i ekologicznych warzyw, doprawianych aromatycznymi ziołami - a nie solą. Jednak nie każdy ma czas i przestrzeń, by starannie planować i przygotowywać sobie jedzenie. Mój catering może być dla nich mądrym i wygodnym ułatwieniem -  mówi Anna Lewandowska, sportsmenka, propagatorka zdrowego stylu życia. 

Polacy zaczęli być bardziej świadomi w kwestii zdrowego odżywiania. Zależy im na zadbaniu o swoje zdrowie, a przy okazji poprawie wyglądu sylwetki. Poszukują rozwiązań, które pomogą im dokonać zmian w dotychczasowym stylu życia oraz wesprą w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.

Żywność dobra dla nas i planety

Jak pokazał raport "Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" niemal 1/3 Polaków zwraca uwagę na to, by ich dieta zawierała produkty eko. Ekologiczna żywność jest produkowana zgodnie z zasadami dbałości o środowisko bez stosowania pestycydów, syntetycznych nawozów mineralnych czy antybiotyków. Produkty te nie tylko są dobroczynne dla naszego organizmu, ale również planety. 

Potrzebujemy zaledwie 30 dni by wyrobić w sobie nowe nawyki, które staną się naszą codziennością. Celem jest wsparcie poprzez zmianę myślenia i podejścia do odżywiania. Zbilansowane posiłki nie tylko przekładają się na poprawę wyglądu sylwetki, ale przede wszystkim wspierają w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych na lata.

Wsparcie w zdrowym odżywianiu

Samodzielne układanie jadłospisu wymaga od nas często sporego nakładu pracy. 59% Polaków ma wyrobiony nawyk czytania etykiet umieszczonych na produktach podczas zakupów. Jednak nie posiadając specjalistycznej wiedzy z obszaru zdrowego odżywiania wybór dobrych jakościowo produktów może być trudny, a przy tym czasochłonny. Jak wynika z raportu "Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" 56 proc. badanych uważa, że dieta pudełkowa pomaga w wyrobieniu zdrowych nawyków żywieniowych, a 41 proc. podkreśla, że samodzielne zdrowe odżywianie bywa trudne. Dlatego catering dietetyczny stanowi duże ułatwienie dla osób, które cenią sobie oszczędność czasu, a przy tym zależy im na zbilansowanej diecie, bogatej w wysokiej jakości składniki.   

- Korzystanie z diety pudełkowej jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie wygodę i różnorodność. Nie mają jednak czasu na staranne planowanie posiłków, zakupy potrzebnych produktów, a następnie ich przyrządzanie. Nie posiadają również odpowiedniej wiedzy, a zależy im na zdrowym odżywianiu i kontroli spożywanych kalorii - podkreśla Łukasz Sieńczewski, konsultant dietetyczny. 

Jak wynika z raportu "Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021" aż 65 proc. Polaków wybiera dietę pudełkową ponieważ chcą zdrowiej się odżywiać, a 59 proc. Polaków potwierdza, że jest to dobry sposób aby zacząć lepiej jeść. Cateringi dietetyczne w Polsce stają się coraz bardziej popularnym rozwiązaniem wspierającym społeczeństwo w drodze po zdrowie, nie tylko fizyczne, ale i psychiczne. 

Zobacz również:

Kawa a Alzheimer. Zmniejsza ryzyko nawet o 65 procent

Odstaw kieliszek, a odmłodniejesz aż o 6 lat

Odkryto bakterie, które zapewniają długowieczność?

INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama