Reklama

Jedz lody i chudnij!

Zgrabna sylwetka i apetyt na lody wcale się ze sobą nie wykluczają. Co więcej, mrożony deser warto włączyć do diety odchudzającej.

Kto w czasie letnich upałów jest w stanie odmówić sobie lodów? To wspaniały środek na orzeźwienie i zaspokojenie pragnienia. Nie zadręczaj się wyrzutami, jeśli połakomiłaś się na nie. Lody zawierają łatwo przyswajalny wapń (100-gramowa porcja lodów ma go tyle samo, co 100 g mleka), który jest pierwiastkiem wspomagającym spalanie tłuszczów. Przy jego brakach w organizmie odkłada się tkanka tłuszczowa. Ponieważ spożywanie lodów prowadzi do wychłodzenia, organizm potrzebuje więcej kalorii, by przywrócić mu normalną temperaturę.

Lody mają całkiem sporo składników odżywczych - witamin i minerałów (wit. A, D, B2, B12, PP, fosfor). Jeśli zrezygnujesz z innych tuczących przekąsek, możesz pozwoloć sobie na małą porcję lodów nawet co dzień. Pamiętaj jednak o tym, że nie wolno spożywać lodów, które rozmrożone zostały poddane powtórnemu zamrożeniu. To częsta przyczyna zatrucia pokarmowego.

Reklama

Niskokaloryczne sorbety i lody jogurtowe

Lody tradycyjne, powstałe na bazie jajek, cukru oraz mleka lub śmietany są dość kaloryczne - 3 kulki takich lodów to ok. 220 kcal. Znacznie niższą zawartość tłuszczu mają lody jogurtowe. Od tłuszczu zupełnie wolne są sorbety - odmiana lodów owocowych. W przeciwieństwie do tych tradycyjnych nie zawierają żółtek, mleka i śmietany. W ich skład wchodzi sok lub przecier owocowy, który zwykle zagęszcza się ubitym białkiem i zamraża.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama