Jedzenie szkodzi

Choć alergia pokarmowa dotyka przede wszystkim dzieci, to niestety wielu dorosłych też musi się z nią zmierzyć. Jedynym wyjściem jest unikanie uczulających pokarmów.

Na rozwój alergii pokarmowych, podobnie jak na inne rodzaje uczulenia, nie mamy wielkiego wpływu. Według alergologów występowaniu uczulenia na składniki pożywienia sprzyja stosowanie środków, które mają poprawić wygląd i smak produktów spożywczych, a także pestycydów i konserwantów. Naukowcy uważają, że alergii pokarmowej może też sprzyjać karmienie zwierząt hodowlanych paszą z dodatkiem antybiotyków, które przenikają do ich mleka i mięsa.

Alergia czy nietolerancja?

Reklama

Niepożądane reakcje organizmu związane ze spożyciem "podejrzanych" produktów alergolodzy dzielą na dwie kategorie, wyróżniając alergie i nietolerancje pokarmowe. W pierwszym przypadku źródłem dolegliwości jest nieprawidłowe działanie naszego układu odpornościowego. W wypadku nietolerancji mamy do czynienia z dolegliwościami, których źródło związane jest ściśle z układem pokarmowym. Zwykle są to zaburzenia enzymatyczne w jelicie cienkim. Rozróżnienie tych dwóch rodzajów nieprawidłowych reakcji na substancje zawarte w pożywieniu jest bardzo ważne, bo ich leczenie przebiega zupełnie inaczej.

Nieoczywiste objawy

Alergię pokarmową może wywołać niemal wszystko. Co ciekawe, u dzieci winne są zwykle produkty pochodzenia zwierzęcego, a u dorosłych - roślinnego. Objawy alergii u dorosłych to nie tylko wysypka, rumień czy ból brzucha. Uczulenie może objawiać się alergicznym zapaleniem jamy ustnej, nawracającymi, kłopotliwymi w leczeniu aftami i chorobą refluksową przełyku, która występuje szczególnie u astmatyków. Częstymi objawami alergii są również stany zapalne śluzówki żołądka, nudności i wymioty pojawiające się po zjedzeniu feralnego produktu, a także przewlekłe biegunki lub zaparcia.

Mniej charakterystyczne dolegliwości to nieżyt nosa i krtani, nieżyt ucha środkowego. Warto pamiętać, że alergia po karmowa może również dawać objawy z pozoru zupełnie niezwiązane z przewodem pokarmowym. Chorzy skarżą się na migreny, uczucie chronicznego zmęczenia, bezsenność, obrzęki stóp i stawów, a nawet na kłopoty ze słyszeniem określonych dźwięków i zaburzenia wzroku. Najpoważniejszym objawem alergii pokarmowej jest wstrząs anafilaktyczny, który stanowi poważne zagrożenie dla życia pacjenta.

Wstrzemięźliwość wskazana

Warto pamiętać, że nie wszystkie reakcje alergiczne występują bezpośrednio po zjedzeniu podejrzanego produktu. Niekiedy pomiędzy wniknięciem alergenu do organizmu a pojawieniem się dolegliwości mija nawet kilka dni. Jeśli podejrzewamy u siebie alergię pokarmową, powinniśmy przede wszystkim wykonać badania testowe z kilkunastoma najczęściej uczulającymi alergenami pokarmowymi.

Kolejny krok to oznaczenie swoistych przeciwciał IgE w surowicy krwi, które jest kardynalnym dowodem przeciwko danej substancji. Niestety, zasadniczym elementem terapii alergii pokarmowej jest wyeliminowanie z diety składnika, na który jesteśmy uczuleni. Warto przy tym pamiętać, że feralna substancja powinna zostać wykluczona całkowicie, co wymaga zwykle wyeliminowania z jadłospisu całej grupy produktów.

(sb)


Dowiedz się więcej na temat: alergia | zdrowie | choroby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje