Reklama

Jesienią wzmocnij odporność

Każdy ma wspomnienia z dzieciństwa - lepsze lub gorsze - o zabawach na trzepaku czy niesprawiedliwej nauczycielce, która wpisywała uwagi za "złe" zachowanie, o smaku lodów czekoladowych i specyficznym zapachu tranu, podawanego przed snem przez babcię "na zdrowie".

Każdy dorosły uważa, że wie, co najlepsze dla dziecka i stara się lepiej o nie dbać niż jego rodzice. Specjaliści coraz częściej podkreślają konieczność powrotu do dawnych zwyczajów - zwłaszcza w kwestii spożywania tranu i jego dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie.
Działanie tranu na jest znane od dawna, ale w ostatnim stuleciu przestało być modne - odnotowano aż 80 proc. spadek przeciętnego spożywania tranu. Panuje przekonanie, że tran ma nieprzyjemny smak i zapach, a w aptekach są dostępne inne, smaczniejsze preparaty na wzmocnienie odporności. Czy słusznie?
Zdaniem lekarzy ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 w codziennej diecie jest niewystarczająca, zwłaszcza dotyczy to dzieci.
Tran jest naturalnym bogatym źródłem tych kwasów, które wspomagają układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, obniżają ciśnienie tętnicze, mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwdziałają osteoporozie, łagodzą objawy astmy i łuszczycy, a także poprawiają koncentrację i pamięć. Ponadto tran to naturalne źródło witamin A, D i E, które chronią wzrok, wzmacniają uzębienie i kości a także wspomagają wzrost.

Reklama

Walory tranu od dawna doceniają Skandynawowie, którzy żyjąc w trudnych warunkach klimatycznych, profilaktycznie przyjmują tran na wzmocnienie odporności. Ostatnio docenili go także Brytyjczycy - brytyjskie dzieci będą dostawać tran w szkole. Ma poprawić ich zdolności umysłowe, koncentrację, a także zachowanie w klasie.
Na szczęście dziś nie musimy "uszlachetniać" tranu domowymi sposobami, dodając sok z cytryny czy z malin. Tran dostępny jest w kapsułkach, więc na twarzach naszych dzieci wspomnienie tranu może przywołać uśmiech.
Dorosłym zażywanie tranu jest polecane w stanach przemęczenia czy długotrwałego stresu oraz w okresie wytężonej pracy umysłowej bądź fizycznej. Także osobom prowadzącym niezdrowy tryb życia, palącym papierosy i pijącym alkohol tran zalecany jest na wzmocnienie.

Tran należy spożywać w okresie małego nasłonecznienia (jesień / zima / wiosna), profilaktycznie 1-2 kapsułki dziennie przez okres miesiąca, aby wzmocnić odporność.

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | odporność | tran
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy