Reklama

Jesteś tym, co jesz

Nie od dzisiaj wiadomo, że to, czym żywimy, może wiele o nas samych powiedzieć. Psychologowie twierdzą, że łączenie różnych smaków odzwierciedla naszą osobowość.

Sposób, w jaki dokonujemy wyboru pożywienia, w jaki 'wchodzimy z żywnością w interakcję' nie jest bowiem przypadkowy, lecz podyktowany specyficzną pracą-współdziałaniem umysłu, oczu i rąk. Nasze zwyczaje żywieniowe, podobnie jak nasza osobowość, jest czymś niepowtarzalnym, wzbogaconym jednak o genetyczne dziedzictwo i wychowanie.

Co zatem nasze menu mówi o nas samych? Naukowcy wyselekcjonowali 4 typy żywieniowe. Którym jesteś Ty?

Gromadzący zapasy

Lubią zachowywać to, co najlepsze na sam koniec. Uważają, że potrafią kontrolować swoje otoczenie, lubią być nagradzani za swe wysiłki, cenią rutynę i przewidywalność, mają jasno sprecyzowane poglądy na temat tego, co jest dobre, a co złe, należą do zdyscyplinowanych, wytrwałych i ciężko pracujących ludzi.

Reklama

Wieczny zaspokajacz

Jeśli jednak lubisz zajadać się na początek ulubionym przez siebie pożywieniem, to należysz do tego typu. Ludzie ci są ambitni, impulsywni, łatwo nudzą się schematycznie wykonywanymi czynnościami, w życiu potrzebują ciągłej stymulacji, nierzadko mówią, zanim pomyślą, lubią wyzwania i je podejmują bez uprzedniej refleksji.

Miłośnik różnorodności

Jeśli lubisz mieszać smaki i aromaty, to właśnie twój typ. Ludzie z tej grupy charakteryzują się ciekawością świata, dużą inwencją, lubią się uczyć nowych rzeczy i eksperymentować. Zwykle mają poczucie humoru i nie przejmują się zbytnio ludzką opinią. Zwykle na ich widelcu znajdują się różnorodne potrawy w szerokim wachlarzu zapachowo-smakowym.

Refleksyjni smakosze

Czwartą kategorię ludzi stanowią ci, którzy mają więcej czasu, jednocześnie delektują się jedną potrawą, poznając tajniki kuchni. To osobniki wrażliwe, rozważne, nie gustujące we wrzawie. Wolą prostotę, uporządkowany wybalansowany świat. Doceniają wartość małych rzeczy, nie lubią być poganiani, oddają się w 100proc. w relacjach międzyludzkich czy przy realizacji zawodowych projektów.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: osobowość
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy