Reklama

Kiwi na dobre zdrowie

Naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Orlando sprawdzili, ile trzeba jeść kiwi, by obniżyć zbyt wysokie ciśnienie, poziom trójglicerydów oraz podwyższyć poziom dobrego cholesterolu.

Jedzenie trzech owoców kiwi dziennie już po kilkunastu dniach obniża ciśnienie. Zaś jedzenie zaledwie jednego kiwi tygodniowo (przez ok. 3 miesiące) skutkuje lepszym poziomem "dobrego" cholesterolu frakcji HDL oraz niższą ilością trójglicerydów. Oznacza to zmniejszenie ryzyka wystąpienia insulinooporności, cukrzycy typu 2, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. 

Uwaga! Pamiętaj, aby nie jeść go z mlekiem i innym nabiałem, bo zawiera enzym, który rozkłada białko mleczne.  


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy