Koniecznie z plasterkiem!

Jeśli chcesz wykorzystać w pełni korzystne dla zdrowia substancje zawarte w herbacianych liściach, powinnaś jak najczęściej pić herbatę z cytryną.

Zdaniem naukowców z Purdue University, sok z cytryny sprawia, że substancje te, tak zwane przeciwutleniacze, są znacznie lepiej wchłaniane przez nasz organizm.

Reklama

W badaniach porównywano, jakie skutki dla katechin, silnie antyutleniających związków obecnych szczególnie obficie w zielonej herbacie, powoduje dodanie różnych substancji, miedzy innymi soku z cytryny, witaminy C, czy śmietanki. Jak się uważa, to właśnie dzięki katechinom herbata wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobami serca i zmniejsza zagrożenie udarem. Związki te jednak szybko rozkładają się w układzie pokarmowym i po strawieniu pozostaje ich niewiele.

Eksperymenty przeprowadzone na sztucznym modelu układu pokarmowego pokazały, że sok z cytryny i witamina C co najmniej kilkakrotnie zwiększyły ilość katechin, które mogą przeniknąć do organizmu. Co prawda eksperymenty wykonano dla zielonej herbaty, jednak zdaniem badaczy podobnie powinno być także dla znacznie popularniejszej, czarnej herbaty. Obecnie prowadzone są testy na zwierzętach, mają wykazać, czy większa trwałość katechin przełoży się na ich większą absorpcje w przewodzie pokarmowym.

Dowiedz się więcej na temat: sok | substancje | cytryny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje