Które jajka są eko?

Nie można postawić znaku równości między "jajkami od kur z wolnego wybiegu", a "jajkami ekologicznymi". Powód? Hodowla kur biegających po podwórku nie oznacza, że jaja z takiego gospodarstwa posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego.

Wielkimi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Ich symbolem są jajka. Znajdą się w wielkanocnym koszyczku, będą też pływać w żurku. Zanim wybierzemy się do sklepu czy na bazar, by zaopatrzyć się w najlepsze jajka, warto dowiedzieć się, jak rozpoznać, które z nich są faktycznie ekologiczne. Okazuje się bowiem, że określenie "produkt ekologiczny" jest często nadużywane przez sprzedawców.

Reklama

Ekologiczne jajka są ostemplowane i na początku pieczątki jest "0". Natomiast jajka od kur z wolnego wybiegu mają na początku pieczątki "1".

Jak powiedziała Jolanta Lyska, dyrektor generalny Stowarzyszenia "Polska Ekologia":

- O warunkach i sposobie prowadzenia hodowli, a więc o jakości jajek z wolnego wybiegu, nie wiemy praktycznie nic, natomiast o pochodzeniu jajek ekologicznych wiadomo wszystko. Wiadomo zwłaszcza, która jednostka certyfikująca - jest ich 10, badała gospodarstwo, poznała warunki chowu kur i wszelkie czynniki mogące mieć wpływ na czystość biologiczną produktu. Tu akurat - jajek. I numer tej jednostki producent podaje na opakowaniu.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje