Reklama

Leki na przeziębienie znajdziesz... w lodówce

Lepiej zapobiegać niż leczyć - ta zasada odnosi się również do przeziębień, których łatwo uniknąć wzbogacając swoją codzienną dietę o kilka produktów. W zimowym menu nie powinno zabraknąć m.in. imbiru, produktów bogatych w cynk i witaminę C.

- Zimą wiele osób nieco osiada na laurach, jesteśmy mniej aktywni, nasza dieta również obfituje w nieco cięższe produkty i dania. Jednak zimą szczególnie powinniśmy zadbać o to, aby nasza codzienna dieta była pełnowartościowa i tak pożywna jak to tylko możliwe. Warto zadbać, aby znalazła się w niej odpowiednia ilość warzyw i produktów pochodzenia roślinnego - ponieważ te mają najwięcej witamin i minerałów - radzi na łamach "NY Daily News" dietetyk Amy Shapiro.

Zachęca, aby szczególnie zimą nie rezygnować z pożywnych zup, szczególnie rosołu, który od wieków jest cenionym remedium na przeziębienia. Rosół to doskonały pomysł na przekąskę do pracy albo lekką kolację.
Shapiro w swoich zaleceniach podkreśla również znaczenie czarnego bzu. Za sprawą swoich właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych, sok z czarnego bzu doskonale sprawdza się w profilaktyce antyprzeziębieniowej i jest doskonałym dodatkiem do herbat.

Reklama

Nie bez kozery w starych metodach walki z przeziębieniem, babcie sięgały po mleko z miodem i czosnkiem. Jak przyznaje dietetyk nie jest to ulubiony napój, szczególnie wśród dzieci, ale czosnek to sprawdzony sposób walki z przeziębieniem.

-  Jeśli wolimy zapobiegać niż leczyć, warto w okresie wzmożonych przeziębień włączyć go do codziennej diety. Cóż, możemy go przyswajać w nieco przyjemniejszej formie, jako dodatek do sosów, mięs, czy sałatek - zachęca Shapiro. Takim cenionym dodatkiem powinien być również imbir - dodawany do herbat albo przyrządzany jako napój z dodatkiem cytryny i miodu.

Zimą warto również sięgnąć po produkty tj. kiszona kapusta, jogurty, kefiry, sfermentowane warzywa. Produkty fermentowane, są źródłem pożytecznych bakterii. W zimowej diecie nie może zabraknąć produktów będących źródłem witaminy C - wszystkie owoce i warzywa, zwłaszcza kiwi, borówki, truskawki i warzywa o ciemnozielonej barwie. Witamina C jest, bowiem niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Również istotny w diecie jest cynk, którego źródłem jest mięso - zwłaszcza czerwone, ryby, owoce morza, i soczewica.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy