Reklama

Leki z czarnego bzu: 5 łatwych przepisów

Ten popularny krzew to cudowna apteka! Sprawdź, jak dzięki białym kwiatuszkom i czarnym owocom możesz zadbać o zdrowie swoje i rodziny.

Napotny napar

Ułatwi walkę z przeziębieniem i anginą, które o tej porze roku mogą się przytrafić, np. po zjedzeniu zimnego deseru.

ZBIÓR SUROWCA: W słoneczny dzień około południa zbierz baldachy z kwiatami, odcinając je nożyczkami lub sekatorem. Wysusz zioła w suchym i przewiewnym miejscu (możesz rozwiesić je na sznurku). Oskub kwiatki z gałązek i przechowuj w papierowej torbie.

PRZYGOTOWANIE: Łyżeczkę kwiatowego suszu zalej szklanką wrzątku, przykryj na 15 min; odcedź. Pij 3-4 razy dziennie, dopóki nie spadnie ci gorączka i nie poprawi się twoje samopoczucie.

Reklama

Oczyszczająca nos inhalacja

Stosuj ją przy nawracającym katarze (i np. przewlekłym zapaleniu zatok).

PRZYGOTOWANIE: Kilka łyżeczek wysuszonych kwiatków zalej w misce wrzącą wodą, przykryj na 5-10 min. Pochyl się nad naczyniem i przez kilka minut wdychaj nosem unoszące się opary (na takiej wysokości, by dobrze wnikały w nozdrza, ale nie były parzące). Powtarzaj 2-3 razy w tygodniu (najlepiej wieczorem, tuż przed położeniem się spać).

Wzmacniający syropek

Doda ci sił witalnych po chorobie, ale także na co dzień, gdy masz dużo obowiązków.

PRZYGOTOWANIE: Z 30 świeżych baldachów oskub kwiaty, zalej je 2 l wrzątku i odstaw do chłodu na noc; odcedź. Dodaj 1 kg cukru i sok wyciśnięty z 5 cytryn, wymieszaj i zagotuj. Przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków, trzymaj do góry dnem, aż syrop wystygnie. Przechowuj w lodówce. Pij 2 łyżki syropu przed snem.

Przeciwbiegunkowe powidła z jabłkami

Zapewnią ulgę w dolegliwościach.

PRZYGOTOWANIE: 30 dag obranych i umytych owoców bzu oraz 20 dag obranych i pokrojonych na kawałki jabłek zasyp w garnku 20 dag brązowego cukru. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 min, aż całość zacznie bulgotać. Zmniejsz ogień, dodaj sok z 1 cytryny i gotuj wolno (często mieszając), aż powidła zgęstnieją (ok. 20 min). Przelej do wyparzonych słoików, zapasteryzuj. Łyżkę powideł rozpuść w szklance ciepłej wody, wypij.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy