Lekka, 5-dniowa dieta po świętach

Czujesz się ociężała i z trudem dopinasz ulubione spodnie? Nasza kuracja pomoże ci wrócić do formy!

Bożonarodzeniowym i sylwestrowym smakołykom naprawdę trudno było się oprzeć... Efekt? Rozleniwiony metabolizm, kilka nadmiarowych centymetrów w pasie i nie najlepsze samopoczucie... Na szczęście jest na to rada! Dobrze skomponowana dieta już w kilka dni przyniesie oczekiwane rezultaty. Nasz ekspert ułożył ją tak, by w każdym posiłku znalazły się produkty, które przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczu i wyrównują poziom cholesterolu.

Reklama

PRZEKĄSKI DO WYBORU

Po jedną z nich sięgaj pomiędzy śniadaniem i obiadem oraz obiadem i kolacją. Zjedz to, na co akurat masz ochotę! Każdy z tych smakołyków to pogromca tłuszczu i cholesterolu!

Garść migdałów (orzechów);
6 suszonych moreli lub suszonych śliwek;
1 pomidor plus 1/3 kulki mozzarelli z łyżeczką bazylii;
1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny;
1 duża cykoria;
3 plasterki świeżego ananasa;
1 kiwi lub 1/3 awokado;
1 kubeczek jogurtu nat.

3 WAŻNE ZASADY

1. Każdy dzień rozpocznij od wypicia 1 szkl. wody z dodatkiem łyżeczki octu jabłkowego. 30 min później zjedz śniadanie.

2. W ciągu dnia wypij 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Warto dodawać do niej sok z cytryny lub posiekaną miętę.

3. Kolację zjedz 2 godz. przed snem. Nim położysz się do łóżka, wypij szklankę zielonej herbaty.

ŚNIADANIA

1. dzień: PIKANTNA JAJECZNICA Z PAPRYKĄ I NATKĄ

2 jajka usmaż na łyżeczce oliwy. Przypraw chili i pieprzem. Posyp posiekaną natką i 1/2 pokrojonej w kostkę papryki czerw. Zjedz z kromką razowca. Białko jaja zawiera wit. B12, która rozbija komórki tłuszczowe. Pieprz i chili podkręcają przemianę materii, natka oczyszcza organizm.

2. dzień: KASZA JAGLANA Z WINOGRONAMI

1/3 szkl. kaszy jaglanej ugotuj do miękkości na chudym mleku albo na mleku kokosowym (1 szkl.). Ew. dopraw łyżeczką miodu. 5 dag ciemnych winogron opłucz, pokrój na połówki. Wymieszaj z kaszą i 1 łyżką siekanych orzechów. Kasza jaglana oczyszcza, odchudza i syci! Winogrona (ze skórką i pestkami!) to bogactwo flawonoidów, a orzechy - kwasów omega- 3. Oba składniki obniżają cholesterol.

3. dzień: OWSIANKA Z PRAŻONYM JABŁKIEM I CYNAMONEM

4 łyżki płatków owsianych ugotuj w 1/3 szkl. wody i 1/2 szkl. chudego mleka. Dodaj 1 pokrojone, uprażone jabłko, posyp cynamonem. Płatki to złożone węglowodany, które utrzymują niski poziom insuliny i sycą na długo. Cynamon zaś przyspiesza tętno i spala tłuszcz.

4. dzień: SAŁATKA OWOCOWA Z BAKALIAMI

Umyj, obierz, oczyść i rozdrobnij: 1/2 banana, 1/2 grejpfruta, 1 kiwi i 1/2 jabłka. Owoce wymieszaj z łyżką suszonej żurawiny. Sałatkę posyp garścią pestek dyni lub słonecznika oraz 1/2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego. Cytrusy dostarczą wit. C., jabłko - pektyny. W owocach dużo jest też błonnika, a w pestkach - kwasów omega-3. Dzięki nim tłuszcz i cholesterol nie mają szans, by się nagromadzić.

5. dzień: KANAPKI Z KONFITURĄ PLUS ZIELONY KOKTAJL

2 kromki pieczywa razowego posmaruj konfiturą z gorzkiej pomarańczy (po łyżeczce). Oczyść i pokrój 2 łodygi selera naciowego. Zmiksuj je z 1/2 szkl. wody i 2 plasterkami obranego świeżego imbiru. Gorzka pomarańcza, seler i imbir zawierają substancje rozkładające tłuszcze.

OBIADY

1. dzień: BROKUŁY Z DIPEM JOGURTOWYM PLUS KOKTAJL POMIDOROWY

20 dag brokułów ugotuj (4 min). Przygotuj dip z 2 łyżek jogurtu natural. doprawionego ząbkiem czosnku i pieprzem. 1 szkl. gęstego natural. soku pomidorowego podgrzej. Zmiksuj z 1 oczyszczoną łodygą selera naciowego i szczyptą chili. Brokuły polej dipem. Zjedz, popijając koktajlem. Brokuły zawierają dużo wit C., a to silny spalacz tłuszczu. Sok pomidorowy jest natomiast źródłem likopenu zapobiegającego miażdżycy.

2. dzień: PIECZONY W ZIOŁACH FILET Z RYBY MORSKIEJ

15 dag filetu z łososia posyp pieprzem czerwonym, posyp koperkiem i natką. Piecz 15 min. Skrop sokiem z cytryny, zjedz z kilkoma listkami sałaty i 3 pomidorkami koktajlowymi. Łosoś to źródło jodu i kwasów omega-3, które przyspieszają metabolizm.

3. dzień: KOTLETY Z SOCZEWICY

Rozgotuj 10 dag soczewicy. Dodaj 1/2 posiekanej, zeszklonej na oliwie cebuli i startą marchew. Przypraw czosnkiem i pieprzem. Uformuj kotleciki, usmaż na oliwie. Zjedz z 2 posiekanymi ogórkami kiszonymi. Soczewica zawiera więcej białka niż mięso i pomaga jeszcze szybciej spalić tłuszcz w komórkach.

4. dzień: ZUPA JARZYNOWA Z IMBIREM I PAPRYCZKĄ CHILI

Obierz i pokrój: 1 ziemniak, 1 marchew, 1 łodygę selera naciowego i 1/2 cukinii. Warzywa zalej 1 szkl. wody, dodaj garść mrożonej fasolki. Gotuj 10 min. Dołóż garść szpinaku. Przypraw imbirem i chili. Warzywa z pikantnymi przyprawami przyspieszą przemianę materii.

5. dzień: PIERŚ Z KURCZAKA Z SURÓWKĄ Z KISZONEJ KAPUSTY

Pojedynczą pierś kurczaka (ok. 15 dag) skrop sokiem z cytryny, natrzyj pieprzem i ostrą mieloną papryką. Posyp posiekanymi świeżymi ziołami, zawiń w folię aluminiową. Piecz 25 min. Zjedz z surówką z 1/2 szkl. kapusty kiszonej, 1/2 startej marchewki i 1/2 siekanej cebuli (skropioną oliwą). Chudy drób ma mnóstwo białka. Aby je spalić, organizm potrzebuje sporo energii. Zużywa więc więcej kalorii, niż dostarczyliśmy mu w posiłku!

KOLACJE

1. dzień: JOGURT NATURALNY Z CYKORIĄ I RODZYNKAMI

Cykorię oczyść, pokrój w paski. Wymieszaj z małym kubeczkiem jogurtu natural. i garścią rodzynek. Przypraw szczyptą curry, posyp natką pietruszki. Cykoria zawiera substancje wspomagające pracę wątroby. Jogurt bogaty jest w wapń, który przyspiesza rozkład związków tłuszczowych.

2. dzień: GOTOWANE WARZYWA PLUS KOKTAJL OGÓRKOWY

Ugotuj, najlepiej na parze, ew. w małej ilości wody: 4 średnie różyczki brokuła, dużą garść mrożonej fasolki i 2 pokrojone marchewki. Skrop łyżeczką oliwy, posyp koperkiem. Zjedz, popijając koktajlem: ogórkiem zmiksowanym z 2/3 szkl. maślanki i 2 ząbkami czosnku. Warzywa zawierają bardzo dużo błonnika, który zapobiega wchłanianiu tłuszczu z pokarmu i dodatkowo obniża poziom cholesterolu.

3. dzień: PIECZONE ZIEMNIAKI Z TWAROŻKIEM

2 ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Osusz i zawiń w folię aluminiową. Piecz 60 min w 180 st. 3 łyżki twarożku rozgnieć z 2 łyżkami jogurtu natural. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kiełki rzodkiewki. Przypraw pieprzem i czosnkiem. Ziemniaki odwiń z folii, przekrój. Obłóż twarożkiem. Ziemniaki zawierają potas usuwający z organizmu nadmiar wody, a nabiał - wapń, który spala tłuszcz i przyspiesza przemianę materii.

4. dzień: KOKTAJL BURACZANY Z SIEMIENIEM LNIANYM

3/4 szkl. natural. soku buraczanego zmiksuj z jogurtem natural. (150 ml) i czubatą łyżeczką siemienia lnianego. Dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki. Koktajl przypraw do smaku pieprzem. Do tego zjedz kromkę razowca z ziarnami, ew. 1/2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej. Sok z buraków pomaga stabilizować poziom cholesterolu. Pieczywo (lub kasza) to porcja złożonych węglowodanów spalających tkankę tłuszcz.

5. dzień: SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I LEKKIM SOSEM WINEGRET

Oczyść 4 boczniaki, usmaż je na łyżeczce oliwy. Oprósz pieprzem, ułóż na liściach sałaty. Dodaj 1/2 pokrojonego jabłka i łyżkę siekanych migdałów. Łyżeczkę soku z cytryny wymieszaj z łyżeczką oliwy. Polej sałatkę. Boczniaki zawierają substancje skutecznie obniżające cholesterol.

GDY JESTEŚ PRZEJEDZONA, UNIKAJ... GŁODZENIA SIĘ, bo twój metabolizm jeszcze bardziej zwolni! Gdy po głodówce zaczniesz jeść normalnie,  osłabiony organizm będzie chętniej magazynował zapasy w postaci tkanki tłuszczowej. Efekt jo-jo gwarantowany! Przyjmij zasadę 5/3. Codziennie jedz 5 posiłków, co 3 godziny.

Anna Skoczeń


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje