Lekkie tylko z nazwy

Nie dajmy się zwieść nazwom produktów light. Radzimy, jak zdrowo jeść i nie dać się zwariować.

Nie wszystkie produkty light są sprzymierzeńcami odchudzania.

Reklama

Czy warto jeść lody?
Lody produkowane są z mieszaniny mleka, mleka w proszku, śmietany, cukru, jaj, tłuszczu mlecznego lub tłuszczu roślinnego. Dodawane są także dodatki smakowo-zapachowe. Kaloryczność lodów wynosi w granicach 160-200 kcal/100g. Mniej o 50 kcal/100g dostarczają lody jogurtowe i owocowe. Jeszcze mniej kaloryczne są sorbety (bez mleka) i lody wodne (owocowe). Głównym składnikiem tych ostatnich są przeciery i soki owocowe, oczywiście zamrożone. Sorbety zawierają mało tłuszczu. Charakteryzują się lekko kwaskowatym smakiem.

Panie, które dbają o ładną sylwetkę, nie powinny całkowicie odmawiać sobie lodów - mówią dietetycy. Zjedzenie od czasu do czasu sorbetu zmniejsza prawdopodobieństwo, że w chwili słabości zjemy coś bardziej kalorycznego.

Warto pamiętać, że lody bogate w wapń spożywane w odpowiedniej ilości mogą stanowić wartościową przekąskę. 100 g lodów dostarcza ok. 125-155 mg wapnia. Energetyczność lodów jest stosunkowo niska. Dlatego są bezpieczniejsze dla naszej sylwetki od batonika czy ciasteczka.

Czy czekolada może być chuda?

O rodzaju czekolady decyduje ilość dodanego kakao, nie powinno go być mniej niż 35proc. W czekoladzie gorzkiej jest 75-90proc. kakao, a w deserowej 30-70proc., natomiast najmniej kakao jest w czekoladzie mlecznej - ok. 25proc. kakao. W czekoladzie białej zamiast kakao dodaje się większe ilości masła kakaowego, stąd jej jasny kolor. Na wysoką wartość energetyczną czekolady wpływa głównie obecność tłuszczu i węglowodanów, zwłaszcza sacharozy. 100 g czekolady (zależnie od gatunku) dostarcza ok. 530-560 kcal, zawartość tłuszczu wynosi ok. 30-35proc., a węglowodanów 53-64proc. Czekolada light może zawierać mniej cukru, ale za to może być bardziej tłusta. Wszystko przez to, że producenci dbając o poprawę smaku, zapominają o naszych sylwetkach.

Dowiedz się więcej na temat: czekolady | czekolada | nazwy | kakao

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje