Reklama

Mandarynka - owocowy sposób na zdrowie

Zbyt często mylona z klementynką, mandarynka - podobnie jak wiele owoców cytrusowych - ma wiele zalet. Zdrowotne działanie łączy z niemal odurzającym zapachem.

Zimowa gwiazda straganów, mandarynka, o pomarańczowym kolorze i kwaskowatych aromatach, jest pełna korzyści. Przede wszystkim, charakteryzuje ją niska kaloryczność (około 44 kalorii na 100 g) i bardzo orzeźwiający smak. To sycąca przekąska, jeśli zjesz ją w całości, a nie w postaci soku - dostarczysz organizmowi także cennego błonnika.

Istnieje jej wiele odmian, ale bardzo pachnąca, zwykła mandarynka - stąd nazwa łacińska Citrus deliciosa - pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Importowana do Europy, w XIX wieku była wykorzystywana przy produkcji perfum i likierów. Często jest mylona z klementynką. W klementynce brakuje nasion i w rzeczywistości jest to hybryda mandarynki i pomarańczy.

Reklama

Z cennych składników mandarynka zawiera w szczególności karotenoidy, bogate w witaminę A, witaminę E, korzystne dla skóry oraz witaminę C, która stymuluje układ odpornościowy. Idealny sojusz do radzenia sobie z wirusami, takimi jak wirus grypy lub przeziębienia, które często atakują nas zimą.

Ponadto gorzka, biała skórka między skórą a samym miąższem jest szczególnie bogata w flawonoidy, składniki przeciwutleniające. Te właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne mogą odgrywać rolę w zapobieganiu niektórym nowotworom, a w szczególności rakowi okrężnicy i chorobom sercowo-naczyniowym, informuje magazyn "Marie Claire".


Mandarynka, poza pysznym miąższem, jest również znana ze swojej skórki, która wydziela wspaniały zapach - nawet po wyschnięciu. Powinniśmy tylko zawsze pamiętać, żeby najpierw umyć mandarynki i wypłukać, nawet, jeśli kupiliśmy owoce organiczne. Skórki bez białej części należy następnie umieścić na pergaminie i suszyć w piecu w temperaturze 60 st. C. Aby uzyskać proszek - łatwy w użyciu - dokładnie je później mielimy i przesiewamy. Ten proszek podniesie smak majonezu lub sosu vinaigrette, ale możemy go również dodać do kakao albo posypać jogurt lub musli.

Podobnie jak większość owoców cytrusowych, mandarynki nie są zalecane w przypadku zaburzeń żołądkowych i nie powinny być łączone z niektórymi lekami, takimi jak leki przeciwzapalne lub aspiryna.


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy