Reklama

Mleko migdałowe

Choć w rzeczywistości nie jest mlekiem a napojem mlecznym otrzymanym z migdałów i wody, doskonale sprawdza się jako alternatywa dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Co zyskamy, włączając ten płynny specjał do jadłospisu?

Jeszcze w latach 80. i 90. słysząc słowo "mleko" automatycznie myśleliśmy o mleku krowim. Dziś nie cieszy się już ono taką popularnością, straciło silną pozycję monopolisty. Coraz częściej słyszymy o alergiach i dyskomforcie trawiennym związanym z jego spożyciem. Większym zainteresowaniem cieszą się za to mleka roślinne, a wśród nich szczególnie mleko z migdałów.

Trzeba wiedzieć, że nie jest ono odkryciem współczesnych wegan czy wegetarian. Mleko migdałowe było stosowane już w średniowieczu, zwłaszcza w okresie postów, w trakcie których zakazywano spożywania produktów zwierzęcych. W ostatnich latach zyskało jednak zdecydowanie szerszą rzeszę fanów. Jest powszechnie dostępne i chętnie stosowane jako dodatek do kawy, porannej owsianki czy deserów.

Wartości odżywcze


Główny składnik - migdały, obfitują w szereg wartości odżywczych. Nie możemy jednak przełożyć ich wyprost na właściwości mleka migdałowego. Ono jest produktem przetworzonym, rozcieńczonym wodą. Powstaje z migdałów pozbawionych skórki, więc ma zdecydowanie mniejszą zawartość witamin i innych składników odżywczych. Jest praktycznie pozbawione błonnika i ma mniej przeciwutleniaczy niż całe migdały. Ma jednak sporo atutów zdrowotnych. Jest niskokaloryczne i nie zawiera laktozy.

Reklama

Jest źródłem witaminy D, witaminy młodości: E oraz witamin z grupy B. Zyskamy z niego również wapń, magnez, potas cynki i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Korzyści dla zdrowia

Z uwagi na niską zawartość cukru jest polecane diabetykom - nie przyczynia się do zaburzania gospodarki węglowodanowej, ani wzrostu masy ciała. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jest rekomendowane dla osób z chorobami układu krążenia i problemami trawiennymi. Zawartości witaminy D zawdzięcza pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszych jelit oraz wzmocnienie odporności. Może być dobrą profilaktyką osteoporozy: zawiera wapń i jednocześnie niewielką ilość fosforu, który w większym stężeniu potrafi zaburzać wchłanianie wapnia do kości. Za sprawą witaminy E hamuje proces przedwczesnego starzenia komórek.

Jak przygotować domowe mleko migdałowe?

Przemysłowe mleko migdałowe może zawierać cukier, polepszacze smaku i konsystencji oraz inne niekorzystne dla zdrowia dodatki. Dlatego warto przygotować mleko migdałowe samodzielnie. Procedura jest szybka i prosta. Potrzebne będą:

  • migdały, 100 gramów;
  • 2 szklanki wody;
  • blender;
  • bawełniana ściereczka.


Migdały zalewamy wodą z kranu i zostawiamy na całą noc. Następnie obieramy je ze skórki, blendujemy stopniowo dodając wodę, aż uzyskamy jednolitą, kremową, płynną masę. Całość cedzimy przez bawełnianą ściereczkę. Jeśli nie zużyjemy mleka na bieżąco, przechowywane w lodówce zachowa świeżość do czterech dni.

Ewa Koza, mamsmak.com  


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy