Mniej solę - chronię mózg i serce

Zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne - przekonuje dietetyk i kucharz Karol Okrasa - świeże zioła nadadzą potrawie lepszy smak niż sól, a sałatę można świetnie przyprawić miodem.

Naukowcy twierdzą, że zamiłowanie do soli nie jest wrodzone, a nabyte - najlepszy dowód, że kobiecy pokarm ma smak neutralny. Słodząc lub soląc kaszkę dla niemowlęcia możemy zaszkodzić jego zdrowiu w przyszłości. Nawyki prawidłowego żywienia wpojone w dzieciństwie mogą przedłużyć życie i poprawić jego jakość. Na szczęście podobnie jak przyzwyczajamy się do soli, możemy się i odzwyczaić - wystarczy powstrzymać się od solenia przez kilka tygodni.

Reklama

To nie stres zabija

Najważniejszym czynnikiem zagrożenia zgonem w świecie zachodnim jest nadciśnienie tętnicze (dotyczy około miliarda ludzi), kolejne miejsca zajmują palenie tytoniu i hipercholesterolemia. Jednym z głównych czynników sprzyjających nadciśnieniu jest spożycie soli. Wbrew temu, co często się słyszy, sól jest dla naszego zdrowia groźniejsza niż stres - mówił prof. Zbigniew Gaciong. Mieszkańcy odludnych regionów Amazonii stale muszą uganiać się za zwierzyną lub uciekać przed niebezpieczeństwem, co jest znacznie większym stresem niż nasze życie. Jednak jedzą mało tłuszczu i prostych cukrów, a także spożywają dziennie 0,1 grama sodu, podczas gdy my - kilkanaście gramów, a ich ciśnienie tętnicze wynosi średnio 96/60.

Jak długo chcesz żyć?

Nieleczony 35-latek z nadciśnieniem tętniczym (150/100) ma szansę przeżyć 61 lat, podczas gdy jego rówieśnik z ciśnieniem 120/80 - średnio 77 lat. Każde zmniejszenie spożycia soli ułatwia leczenie nadciśnienia tętniczego - dlatego zagrożone nim osoby nie powinny spożywać więcej niż 2,5 grama sodu dziennie.

Dowiedz się więcej na temat: smak | zdrowe jedzenie | sól | serce

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje