Na czym polega płukanie jelita

Hydrokolonoterapia nie jest lekiem na poważne choroby, ale oczyszcza, ułatwia powrót do zdrowia.

To metoda wspierającą leczenie różnych schorzeń. Polskie Towarzystwo Hydrokolonoterapii zaleca ją w ponad 40 schorzeniach. Dokładne sprzątanie Hydrokolonoterpia nie jest lewatywą, która wypłukuje zawartość jelita na długości 20-30 cm od odbytu. To zabieg, w którym aparat działający jak wodny odkurzacz oczyszcza je na głębokość 1-2 m.

Pacjent leży na plecach z włożonymi przez odbyt miękkimi rurkami (są jałowe i jednorazowe). Jedną wpływa wysterylizowana promieniami UV i ogrzana do 36°C woda, omywa jelito od środka. Drugą wypływa wraz z zawartością jelita – oprócz resztek pokarmu mogą to być pasożyty, drożdżaki, kamienie.

Reklama

Podczas 45-minutowego seansu cykl płukania powtarza się kilka razy. Nie ma przy tym żadnych przykrych zapachów. Zabieg jest bezbolesny, a nawet odpręża, bo wykonująca go osoba masuje lekko brzuch pacjenta. Cena, zależnie od gabinetu: 200-500 zł.

Korzyści z zabiegu

Szybko pojawia się wrażenie lekkości, bo usuwa się z jelita ok. 3 kg zalegających w nim złogów, które fermentują i wydzielają toksyny wchłaniające się do krwi. Przybywa energii, poprawia się kondycja fizyczna i samopoczucie. Hydrokolonoterapia pomaga radzić sobie z depresyjnymi nastrojami, stresem, przewlekłym zmęczeniem, bezsennością.

A także migreną, nadciśnieniem, alergią, astmą i reumatoidalnym zapaleniem stawów – chorobami, które nasila „chemia” w jedzeniu i wodzie. Odciąża wątrobę, nerki i skórę – organy odpowiedzialne za usuwanie trucizn z organizmu.

Głębokie „sprzątanie” jelita zmniejsza objawy łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, egzemy i trądziku. Sprawia, że ustępują wzdęcia, zaparcia, biegunki. Ułatwia walkę z nadwagą i bywa elementem kuracji odchudzających.

By zabieg był bezpieczny i pożyteczny...

Hydrokolonoterapia to poważna ingerencja medyczna, a nie zabieg kosmetyczny. Jeśli się na nią decydujemy, wybierzmy gabinet, w którym pracuje lekarz. Oceni on, czy nie ma przeciwwskazań do zabiegu.

Na kilka dni przed płukaniem trzeba przejść na dietę lekko strawną, ale bogatą w błonnik (kasze, niewzdymające, gotowane warzywa). Unikać nabiału. Dwa dni przed planowanym zabiegiem zrezygnować z produktów mącznych, mięsa, surowych owoców i warzyw. Pić sporo niegazowanej wody.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: pacjent | płukanie jelita grubego

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje