Reklama

Na kłopotliwe dolegliwości trawienne

Przyczyny nadmiernego gromadzenia się gazów jelitowych są zróżnicowane. Na szczęście w wielu przypadkach można sobie poradzić z tą kłopotliwą przypadłością sięgając do metod sprawdzonych przez nasze babcie.

Nadmiar gazów może powstawać wtedy, gdy połykamy zbyt dużo powietrza - zwykle dzieje się to podczas łapczywego jedzenia, żucia gumy, palenia papierosów, zwłaszcza, gdy z jakichś przyczyn nie ma możliwości odbicia.

Inną prawdopodobną przyczyną jest dieta obfitująca w produkty uchodząca za gazotwórcze, jak warzywa strączkowe, kapustne, gazowane napoje, surowe owoce lub mleko i jego przetwory - u osób nietolerujących laktozy.

Powodem bywają też nieleczone dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub nadmierny rozrost bakterii w jelicie cienkim.

Reklama

Na ogół dość trudno jest samemu zinterpretować swój stan, dlatego jeśli objawy nas niepokoją, a dodatkowo pojawiły się inne, sugerujące nieprawidłowości trawienne, warto zasięgnąć porady lekarskiej. W innych przypadkach można próbować sobie pomóc stosując naturalne kuracje z wykorzystaniem ziół i przypraw lub klasyki gatunku, czyli kopru włoskiego.

Herbatka z owoców kopru włoskiego była tradycyjnie stosowana u niemowląt jako lekarstwo na kolkę. Chociaż zdania co do skuteczności tej terapii u najmłodszych są podzielone, to na pewno warto ją stosować u dorosłych zmagających się z problemem nadmiernych gazów czy wzdęć. Analogiczne działanie ma też koper ogrodowy.

Kminek - słynie z właściwości wiatropędnych, dlatego likwiduje wzdęcia, działa też działa rozkurczowo. Napar można przygotować samodzielnie z jednej łyżki stołowej zmielonych lub zmiażdżonych w moździerzu nasion kminku. Wystarczy zalać je gorącą wodą i odstawić na pół godziny. Po tym czasie można wypić powstały napój.

Anyż - pomaga przy wzdęciach, kolce oraz skurczach jelit. Dodatkowo, wspiera nas w walce z pasożytami bytującymi w przewodzie pokarmowym. Dobroczynne działanie anyżu wzmocni dodatek cynamonu - jego szczyptę należy dodać do mielonego anyżu (w ilości odpowiadającej jednej łyżce stołowej), całość zalać gorącą wodą, odczekać pół godziny. Po tak przygotowany napar warto sięgać trzy razy dziennie, jednorazowo wypijając nie więcej niż poł szklanki.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy