Reklama

Najbogatsze źródła witaminy C

Wbrew powszechnej opinii, najskuteczniejsza broń w walce z infekcjami kryje się nie tylko w cytrusach, ale i w owocach róży i aceroli.

Większość z nas z wysoką zawartością witaminy C kojarzy głównie cytryny, pomarańcze i grejpfruty. Owszem, zawierają one jej sporo (ok. 50 mg na 100 g), ale nie najwięcej. Są rośliny, które stanowią prawdziwy skarbiec tej witaminy.

Dzika róża – piękna i cenna

Jej owoce stosowano od wieków. Wierzono, że wspomagają odporność, sprzyjają urodzie i niosą głęboki sen. Dzięki badaniom wracają do łask. Odkryto bowiem, że garść dzikiej róży dziennie wystarczy, by pokryć zapotrzebowanie na witaminę C!

Ma bowiem 30 razy więcej tej witaminy niż cytrusy (ok. 1500 mg w 100 g). W dodatku lepiej niż jej syntetyczna postać radzi sobie z infekcjami, bo jest naturalna, lepiej przyswajalna i wykorzystywana przez organizm.

Reklama

Właściwości te wynikają z obecności m.in. bioflawonoidów, które ułatwiają jej przyswajanie. Dzięki temu dzika róża z powodzeniem wspomaga terapię chorób wirusowych (przeziębienie, grypę i inne infekcje).

Jest też pomocna w schorzeniach układu pokarmowego, np. w chorobie wrzodowej i biegunce. Wzmacnia organizm i wspiera leczenie kamicy nerkowej i innych chorób układu moczowego, np. zapalenie pęcherza. Znajdziemy w niej również prowitaminy: A, z grupy B, E, K i P oraz składniki mineralne: potas, fosfor, wapń i magnez.

Możemy sami zbierać jej owoce, jeść przetwory: dżem, konfitury, sok, syrop lub przyjmować preparaty, które ją zawierają. Produkty te dostaniemy w sklepach spożywczych, aptekach i sklepach zielarskich.

Acerola – wiśnia z Barbados

Dzięki temu, że rośnie w ciepłym, łagodnym i wilgotnym klimacie, w niewielkiej ilości miąższu koncentruje się bogactwo prozdrowotnych substancji. Największym jej dobrodziejstwem jest wysoka zawartość witaminy C.

Badania wykazały, że acerola jest najbogatszym, znanym nam źródłem naturalnej i łatwo przyswajalnej wi taminy C ze wszystkich owoców, bo aż 1400-4500 mg w 100 g!

Przykładowo, owoc aceroli daje nam tyle naturalnej witaminy C, co kilogram cytryn! W aceroli znajdziemy też cenne antyoksydanty, witaminy (np. z grupy B), żelazo, fosfor i wapń.

W naszym klimacie acerola nie występuje naturalnie. Możemy pić soki z jej udziałem, spożywać suszone owoce i preparaty zawierające jej wyciągi. Sproszkowaną acerolę dodaje się do odżywek dla dzieci. Kupimy je w aptece i sklepie zielarskim.

Inne naturalne źródła witaminy C

Czarna porzeczka – zawiera aż 183 mg tej witaminy (w 100 g); towarzyszy jej witamina P (rutyna), która ułatwia jej przyswajanie. Papryka – ma w składzie 144 mg witaminy C (w 100 g) w najtrwalszej postaci, gdyż jest odporna na wysoką temperaturę. Truskawki – w 100 g jest 66 mg witaminy C. A zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: badania | papryka | Barbados
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy