Reklama

Najlepsze produkty na zdrowe śniadanie

Zdrowe i pożywne śniadanie to doskonały zastrzyk energii na rozpoczęcie dnia. Warto zwrócić uwagę, by śniadania były urozmaicone i zawierały produkty zbożowe, białko, dobrej jakości tłuszcze oraz owoce.

Produkty zbożowe

Dla większości z nas pieczywo jest nieodzownym elementem śniadania. Powinniśmy wybierać pieczywo pełnoziarniste lub graham, a wystrzegać się tego, które dostarcza cukrów prostych - białego, pszennego oraz wszelkiego rodzaju dosładzanego pieczywa.

Dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie są również płatki owsiane i jęczmienne. Zawierają błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także zwiększa uczucie sytości, opóźniając w ten sposób szybki głód. Unikajmy jedzenia płatków kukurydzianych czy czekoladowych.

Produkty zbożowe to źródło:

Reklama
  • węglowodanów złożonych
  • błonnika
  • witamin głównie z grupy B 
  • wielu składników mineralnych

Jaja

Jajka to świetny i szybki sposób na pyszne śniadanie. Możemy je spożywać w formie jajecznicy, omletu, gotować na twardo lub miękko. Jajka są doskonałym dostarczycielem białka, natomiast żółtka zawierają luteinę i zeaksantynę, przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom oczu, takim jak zaćma.

Kawa

Jeśli z jakiegoś powodu zaliczasz się do osób, które nie lubią jeść śniadań, możesz rano wypić filiżankę kawy, która da ci energetycznego kopa. Zawarta w kawie kofeina znacząco poprawia koncentrację, zmniejsza uczucie zmęczenia i poprawia zdolności wysiłkowe. Ponadto kawa może pomóc ci schudnąć. Zawarta w niej kofeina, jest jedną z nielicznych substancji o udowodnionym działaniu termogennym. Działanie termogenne kofeiny objawia się przyspieszoną przemianą materii.

Owoce

Błonnik zawarty w owocach zmniejsza tempo wchłaniania cukrów przez organizm, dając w ten sposób energię. Spożywanie owoców zmniejsza m.in. ryzyko chorób serca i obniża zły stan zdrowia psychicznego. Większość owoców cechuje się niską gęstością kaloryczną i wysoką zawartością błonnika oraz wody. Dzięki temu wpływają one na uczucie sytości po posiłku.

Ponadto na śniadanie doskonale sprawdzą się chude wędliny i ryby, zaś nasiona i orzechy będą świetnym uzupełnieniem pierwszego posiłku dnia. Staraj się wybierać zdrowe tłuszcze, takie jak awokado. Do smarowania pieczywa używaj dobrej jakości masła, tym samym zrezygnuj z margaryny.

***

Zobacz także:

Cierpisz na bezsenność? Jedz te produkty

Działa jak naturalny antybiotyk - napój z cytryny i czosnku pomoże na kaszel

Nigdy nie jedz ryb z tymi warzywami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy