Reklama

Nasiona chia nie dla każdego

Aby wynieść nasiona chia na piedestał branży spożywczej rozpisywano się nad jej właściwościami. Jednak specjaliści ostrzegają, w niektórych przypadkach chia mogą być groźne dla zdrowia.

Specjaliści podając przykład 39-letniego mężczyzny, który zablokował sobie przełyk popijając łyżkę suchych nasion chia wodą. Warto jednak zaznaczyć, że wspomniany pacjent cierpiał z powodu dysfagii, czyli dysfunkcję, która utrudnia przechodzenie pokarmu z jamy ustnej przez przełyk do żołądka. Ten przypadek skłonił naukowców do tego, aby przyjrzeć się bliżej tym popularnym nasionom.

"Po dodaniu do cieczy, suche nasiona chia natychmiast zaczynają absorbować wodę, przez co tworzą kapsułkę hydrożelu" - wyjaśnili specjaliści.

Na podstawie tego przypadku, autorzy badania zalecają, aby osoby z podobnymi dolegliwościami sięgając po nasiona chia, brały również pod uwagę możliwe zagrożenie.

Reklama

"W ciągu ostatnich pięciu lat nasiona chia zyskały ogromną popularność, głównie za sprawą wysokiej zawartości białka, kwasów omega 3, błonnika i witamin. Nasze badania nie mają zachęcić do tego, aby porzucić stosowanie tych nasion w codziennej diecie. Jednak zwracamy uwagę, że w przypadku osób z dysfunkcjami przełyku mogą one stanowić pewne zagrożenie" - wyjaśniają specjaliści.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy