Reklama

Naturalne rozrzedzanie krwi

Niektóre pokarmy robią to równie dobrze jak leki.

Zbyt gęsta grozi śmiertelnie niebezpiecznymi zakrzepami. Narażone na nie są zwłaszcza osoby z zaburzeniami rytmu serca, leżące długi czas, po zabiegach chirurgicznych, unieruchomieniu kończyn w gipsie. Zamiast medykamentami możesz, po konsultacji z lekarzem, rozrzedzać krew innymi metodami. Oto niektóre z nich.

Imbir

Zawiera salicylany - te same substancje rozrzedzające krew, które są w aspirynie! Dwa razy dziennie zetrzyj na tarce z małymi oczkami obrany ze skórki kawałek imbiru (o grubości 1-1,5 cm). Dodaj do herbaty lub kawy i zalej wrzątkiem.

Reklama

Kurkuma

Jej główny składnik, kurkumina, zapobiega zlepianiu się krwinek. Dlatego warto przyprawiać nią różne potrawy - ostre, słone i słodkie. Można ją zażywać w kapsułkach, najlepiej w połączeniu z piperyną (jest w czarnym pieprzu), która zwiększa jej przyswajalność.

Pieprz cayenne

Wyprodukowany z bardzo ostrych papryczek, które zawierają sporą dawkę salicylanów. Do tego poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi. Jest ostry, nie da się dodać go dużo do potraw. Można zażywać w kapsułkach. Nie sięgaj po niego, jeśli masz problem z wątrobą. Osobom o zdrowym żołądku pomaga chronić się przed wrzodami, ale już istniejące może podrażniać.

Cynamon

Zawiera kumarynę - silną substancję nie pozwalającą krwinkom na zlepianie się. Dodawaj codziennie płaską łyżeczkę do różnych potraw, kompotów czy kawy. Badań potwierdzających jego przeciwzakrzepową skuteczność jest niewiele, więc stosuj go raczej jako dodatek do innych metod.

Rzucenie palenia

Nikotyna podnosi gotowość krwinek do formowania zakrzepów! To jeden z powodów, dla których palacze częściej miewają zawały, a zakrzepica jest główną przyczyną ich śmierci. Im jesteśmy starsi, tym ryzyko większe.

Czosnek

Zawiera allicynę i ajoen (zapobiegają zlepianiu się krwinek). Lekarze zalecają go osobom po zawale. Trzeba go jeść regularnie, co najmniej 2 razy dziennie ząbek lub dwa. Jest tak skuteczny, że aby uniknąć krwotoku, warto go odstawić na 3 dni przed zabiegiem, np. wyrwaniem zęba.

Jeśli musisz rozrzedzać krew, unikaj pokarmów z dużą dawką witaminy K! Zwiększa ona krzepliwość. Jest w brokułach i liściach np. szpinaku, bazylii, rzeżuchy, w naci pietruszki, botwince, jarmużu.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy