Naukowcy stworzyli superspaghetti bogate w błonnik i antyoksydanty

Superspaghetti, bogate w antyoksydanty i błonnik, potencjalnie przydatne w zapobieganiu chorobom układu krążenia, zostały stworzone przez wloskich naukowców z uniwersytetów w Bolonii i Campobasso oraz badaczy z hiszpańskiej Granady.

Twórcy makaronu o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych w publikacji na łamach pisma "Food Research International" wyjaśnili, że można go produkować przy poszanowaniu środowiska i bez marnowania zboża, z którego wytwarza się mąkę.

Reklama

Tajemnica, podkreślili, polega na zastosowaniu innej metody rozdzielania części ziarna zboża przy pomocy powietrza (air-classifing). Pozwala ona rodzielić ziarno na dwie części; jedną grubszą i bogatszą w błonnik i przeciwutleniacze i drugą mniejszą, zawierającą więcej protein. Przerabiając te składniki można następnie otrzymać makaron wzbogacony o dobroczynne elementy.

Nie wiadomo jeszcze, czy wytworzone tą metodą superspaghetti trafią do produkcji. Na razie miłośnikom makaronu przypomniano przy okazji, że jeśli chcą, aby im służył, muszą jeść go al dente. Rozgotowany makaron jest nie tylko niedobry, ale także bardziej tuczy. Bardziej tuczące są zazwyczaj sosy, które do niego dodajemy. Dlatego Włosi tylko "muskają" nim makaron unikając nakładania go wielkimi łyżkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje