Reklama

Nie daj się salmonelli

Biegunka, bóle głowy i podwyższona temperatura to pierwsze objawy zatrucia salmonellą.

Co roku o tej porze gwałtownie rośnie liczba zatruć. Rozwojowi bakterii sprzyja wysoka temperatura. Choroby można jednak uniknąć, wystarczy przestrzegać kilku zasad.

- Aby uniknąć salmonelli, wystarczy dbać o higienę - podpowiadają pracownicy sanepidu. Aż w 90 proc. przed zatruciem może nas uchronić... mycie rąk. Ponadto używając niegotowanych jaj - np. do lodów lub kremów - należy pamiętać, aby wcześniej sparzyć je wrzątkiem. Można także wypróbować domowy sposób - pokropić jajko niewielką ilością soku z cytryny.

Należy też omijać podejrzanie wyglądające punkty gastronomiczne. Wszak najczęściej zatrucia salmonellą - to zatrucie zbiorowe.

Reklama
RMF
Dowiedz się więcej na temat: zatrucie | biegunka | zatrucia | temperatura
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy