Reklama

Nie daj szansy cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną, na którą pracujemy brakiem ruchu i złą dietą. Warto zmienić nawyki, póki nie jest za późno.

Na cukrzycę cierpi około 200 mln osób na świecie, w tym 1,3 mln dorosłych Polaków. 90 proc. przypadków to cukrzyca typu II, która rozwija się zwykle u osób po 40. roku życia. Istotą choroby jest stale podwyższony poziom cukru we krwi. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest niska wrażliwość tkanek na insulinę, hormon transportujący cukier z krwi do komórek ciała. Gdy komórki stają się niewrażliwe na insulinę, trzustka produkuje jej coraz więcej i więcej, aż wreszcie poddaje się i zaprzestaje wydzielania hormonu w ogóle.

Styl życia silniejszy niż geny

Mimo że cukrzyca jest w dużym stopniu uwarunkowana genetycznie, to ogromny wpływ na rozwój schorzenia mają nasze co dzienne nawyki, z których największym grzechem jest brak ruchu. Regularne uprawianie sportu stymuluje wrażliwość tkanek na insulinę, co przekłada się na mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy. Codzienny wysiłek nie musi polegać na wyciskaniu siódmych potów. Wystarczy godzinny spacer, pływanie lub jazda na rowerze w spokojnym tempie.

Reklama

Idealna dieta

Kolejną istotną sprawą jest zmiana nawyków kulinarnych. Dieta zapobiegająca cukrzycy powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana i dostarczać około 100 g białka, 0,75 g tłuszczu i 200-400 g węglowodanów dziennie. Kawę, czarną herbatę i napoje energetyzujące warto zastąpić wodą mineralną i sokami ze świeżych owoców i warzyw. Najlepszym źródłem węglowodanów są pełnoziarniste kasze i chleb razowy, który zawiera dużo cennego dla zdrowia błonnika. Stanowczo unikać należy cukrów prostych zawartych przede wszystkim w słodyczach i słodzonych napojach. Uważne komponowanie posiłków pozwoli nie tylko utrzymać stały poziom cukru we krwi, ale i zrzucić zbędne kilogramy, co jest w profilaktyce cukrzycy bardzo ważne.

Cukier pod kontrolą

Osoby z nadwagą, chorobami krążenia, nadciśnieniem i genetycznymi predyspozycjami do cukrzycy powinny po ukończeniu 45. roku życia regularnie, co 3 lata, kontrolować poziom cukru we krwi. Niezależnie od wieku, okresowe badania krwi powinny wykonywać kobiety, które cierpiały na cukrzycę w ciąży i mamy noworodków z wagą urodzeniową przekraczającą 4 kg. Warto pamiętać, że im wcześniej wykryje się cukrzycę, tym łatwiej zapobiec jej groźnym powikłaniom. Zwiastunami choroby mogą być częste infekcje i chroniczne zmęczenie. Charakterystyczne dla cukrzycy jest także wzmożone pragnienie wraz z częstym oddawaniem moczu. Te objawy świadczą już jednak o zaawansowanej chorobie.

(sb)

Żyj zdrowo i aktywnie
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | cukrzyca | choroby
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy