Reklama

Nie ma jednej słusznej diety dla wszystkich

Każdy reaguje na jedzenie w inny, indywidualny sposób, wskazują najnowsze badania. Dlatego, zdaniem badaczy, nie ma jednej słusznej diety dla wszystkich.

Naukowcy twierdzą, że dostosowanie planu żywieniowego do indywidualnych potrzeb organizmu, to przyszłość dietetyki. Okazuje się, że nawet najzdrowsze produkty, zalecane każdemu w codziennej diecie, dla jednych mogą okazać się źródłem cennych składników odżywczych, innym mogą szkodzić.

W swoim najnowszym badaniu Dr Evan Elinav, z Weizmann Institute of Science w Izraelu, skoncentrował się na jednym z produktów codziennej diety - pieczywie. Naukowcy testowali wpływ dwóch rodzajów pieczywa - tego produkowanego na skalę masową i tego wyrabianego w sposób rzemieślniczy. Wybór padł na pieczywo, gdyż jest to jeden z powszechnych produktów spożywczych, poza tym często to właśnie pieczywo obarcza się winą za przyrost masy ciała, jest ono również jako pierwsze eliminowane w trakcie diety odchudzającej.

- Istnieje przekonanie, że niektóre rodzaje pieczywa są dobre, inne złe. Chleb przemysłowy jest postrzegany jako zły, zaś pieczywo domowe na zakwasie jest postrzegane jako dobre - wskazuje dr Elinav.

Reklama

- Jednak nasze badania wykazały, że reakcje organizmu na różne rodzaje pieczywa - podobnie zresztą jak pozostałe produkty spożywcze - są całkowicie różnie i zależą od indywidualnych predyspozycji - dodał.
Badacz podkreśla, że masa naszego ciała zależy nie tak bardzo od diety, co od unikalnego sposobu reagowania na to, co jemy. Ten z kolei zależy od mikroflory bakteryjnej w naszym układzie pokarmowym.

- Najważniejszym wyznacznikiem tego jak reagujemy na żywność i jak to, co jemy wpływa na nas, jest mikroflora bakteryjna - wyjaśnia naukowiec.
Dodaje, że opracowanie diety właśnie na podstawie bakterii jelitowych może przyczynić się m.in. do przerwania błędnego koła utraty i przyrostu masy ciała, tzw. efektu jojo. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy