Nie pij gorącej herbaty!

Ludzie, którzy piją gorącą herbatę są bardziej narażeni na raka przełyku.

Palenie i nadużywanie alkoholu to najważniejsze czynniki odpowiedzialne za powstawanie raka gardła, ale spożywanie gorących napojów również wiąże się z poważnym ryzykiem

Reklama

Irańscy naukowcy, którzy postanowili zbadać tę zależność, wybrali się do prowincji Golestan, w której poziom zachorowalności na raka przełyku jest najwyższy na świecie.

Mieszkańcy tego regionu piją ogromne ilości gorącej, czarnej herbaty ? ponad litr dziennie na osobę. Używanie alkoholu i tytoniu należy tam przy tym do rzadkości.

Zespół Rezy Malekzadeha z Uniwersytetu w Teheranie zbadał 300 osób z rakiem przełyku i 571 zdrowych osób żyjących w tej prowincji.

Okazało się, że ci, którzy piją gorąca herbatę (miedzy 65 a 69 st. C) są dwukrotnie bardziej narażeni na rozwój raka niż ci, którzy preferują chłodniejszy napój. Picie bardzo gorącej herbaty ? powyżej 70 st. C ? zwiększa ryzyko aż ośmiokrotnie. Prawdopodobnie przyczyną rozwoju choroby są uszkodzenia tkanek gardła.

Przed wypiciem filiżanki herbaty warto odczekać kilka chwil.

AFP (tłum. i opr. IG)

Dowiedz się więcej na temat: herbata | rak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje