Reklama

Niezastąpiony sok z kiszonej kapusty

Jak wzmocnić odporność przed jesienią, jeśli borykamy się z dyskomfortem jelitowym? Z pomocą przychodzi sok, który od dawien dawna gościł na stołach naszych babć.

Mowa o soku z kiszonej kapusty. Jego właściwości zdają się nie mieć sobie równych. Szkoda, że nie pamiętamy na co dzień o jego prozdrowotnych właściwościach.

Komu będzie pomocny?

Znakomicie oczyszcza organizm, dlatego często wykorzystuje się go do leczenia zatruć alkoholowych. Objawy tak zwanego "kaca" szybciej miną, jeśli zafundujemy niedysponowanemu wyciśnięty sok z kiszonej kapusty.

Napój polecany jest również osobom borykającym się z przewlekłymi zaparciami, a także tym, które chcą schudnąć i zarazem podnieść swoją odporność.

Reklama

Dzięki procesowi fermentacji białej kapusty z udziałem bakterii (między innymi szczepów Leuconostoci i Pediococcus) sok będzie działał niczym naturalny antybiotyk.

Jaka dawka będzie odpowiednia?

Każdy produkt podawany w dużej ilości, może nam zaszkodzić. Warto o tym pamiętać rozpoczynając wprowadzanie do diety nowego smaku. Organizm musi się z nim oswoić.

Wiele osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę z sokiem z kiszonej kapusty, skarży się na dyskomfort jelitowy. Warto wtedy zacząć od małej jego ilości (kilka łyków powinno wystarczyć) i popijać go między posiłkami. Później możemy sobie pozwolić na wypicie 1/3 szklanki soku - od jednego do trzech razy na dobę.

Taki sok pomaga w leczeniu anemii, astmy, przewlekłego kaszlu, pozwala utrzymać wątrobę i śledzionę w dobrej kondycji. Wzmacnia odporność, wskazany jest przy miażdżycy.

***Zobacz także***

Można go polubić

W składzie kiszonej kapusty znajdziemy ważne składniki mineralne, tj.: wapń, potas, magnez i żelazo. Sprzyjają one dobrej kondycji kości, zębów i mięśni - w tym mięśnia sercowego. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna (100 gramów to zaledwie 16 kcal), ma znaczną ilość błonnika i daje uczucie sytości - stąd jest chętnie stosowana w dietach odchudzających.

Nie każdy od razu polubi smak soku z kiszonej kapusty, stąd dobrze łączyć go na przykład z sokiem z marchwi i oswoić ten niecodzienny duet. Inne propozycje to łączenie soku z kapusty z sokiem z pomidorów, papryki, selera czy natki pietruszki. Warto znaleźć wariant smakowy, który jesteśmy w stanie najszybciej zaakceptować, a z czasem - polubić.

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sok z kiszonej kapusty
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy